Tutunamayanlar'dan Yeni Leyla ile Mecnun Çıkar Mı?


TRT'nin yeni dizisi Tutunamayanlar seyirciden midir yoksa gayrı resmi, el altı bir PR stratejisi midir bilinmez Leyla ile Mecnun seyircisini hedef alan bir tanıtım dönemi sürdürdü. Dizi "Yeni Leyla ile Mecnun" gazıyla yayın hayatına başladı ve dün itibariyle 2. bölümü de yayınlandı. Peki Tutunamayanlar yeni Leyla ile Mecnun olabilir mi?

Öncelikle dizinin TRT'de yayınlanıyor olması dışında Leyla ile Mecnun ile yapım ortaklığı yok. Tamamen başka bir şirketin, senaristin, yönetmenin, ekibin işi. Buna rağmen fazlasıyla benzer öğeler taşıyorlar. Bu benzerliklerle mi seyircinin kafasında L&M 2 imajı uyandırdılar bilmiyorum.

Aksakallı Dede vs İlham Perisi


İlk ve en net benzerlik Tutunamayanlar'ın İlham Perisi. L&M'nin Aksakallı Dedesi gibi başarısız bir tavsiye merci. Kayserili İlham Perisi karakteri çok güzel yaratılmış, Zafer Algöz çok güzel oynuyor, izlemesi fazlasıyla keyifli. Matematikte yeri Aksakallı Dede olsa da İlham Perisi karakter olarak çok daha iyi kurgulanmış. Dizinin fantastik tarafını şimdilik sadece İlham Perisi üzerinden kuruyorlar, geçmişe gidip şairlerle, yazarlarla konuşuyorlar. Biraz İsmail Abi'nin genleri tadında, biraz Aksakallı Dede'nin asa yolculukları tadında bu bölümler.

Tarık vs Mecnun


Türk dizi tarihinin en efsane karakterlerinden birisi olan Mecnun ve Tutunamayanlar'ın Tarık'ı. Şimdi burada büyük bir handikap var o da Mecnun karakterinin kağıt üzerinde kurgulanmış halinin çok da mattah olmadığı gerçeği. Senaryonun dışında Ali Atay'ın oyunculuğuyla büyüttüğü karakter ve Doğu Demirkol'un oynadığı karakter biraz oyunculuk karşılaştırması gibi duruyor çünkü aslında iki karakterde de senaryo bazında çok bir numara yok. Tarık daha ilk bölümler olduğu için biraz daha zamanı hak ediyor. Leyla ile Mecnun'un da ilk bölümlerinde bir tutukluk hakimdi o yüzden aynı süreyi tanımak lazım. Karakterin ortak noktalarına gelecek olursak işsiz, aynı zamanda tembel mahalle çocukları. Tarık Mecnun gibi şanslı değil maalesef bir beşik kertmesi yok o yüzden aşık olacağı kızla anca mülakatta tanışabiliyor. Aksakallı Dede'si de yok, kendi başına halletmek ya da arkadaşlarından yardım almak zorunda.

İrem vs Leyla


Leyla ile Mecnun yaşadığı talihsizlikler sebebiyle 4 kere ana kadın karakter değiştirmiş olsa da biz esas Leyla'yı baz alalım. Dizideki en itici, en sinir bozucu karakterdi. Bunda oyuncunun etkisi yok baya karakterin kendisi sinir bozucuydu. Her ne kadar çok kötü bir olayın ardından diziden çıkmış olsa da dizi için de çok hayırlı olmuştu. 1. Leyla benim gerçekten sinirlerimi zıplatan bir karakterdi ama İrem öyle mi? Henüz değil. Aşırı sevimli, kendi ayaklarının üzerinde durmaya çalışan, servetini kaybettikten sonra oturup ağlamak yerine iş aramaya başlayan çok güzel kurgulanmış ve çalışılmış bir karakter. 2. bölüm itibariyle daha çok fazla derinliği yok tabii ki ancak ilk izlenim olarak gayet olumlu.

Erdal Bakkal vs Hikmet


Karakterler birbirinden tamamen alakasız olsa da sadece matematikteki yeri sebebiyle bu iki karakteri karşılaştırıyorum. İkisi de mahallenin esnafı, karakterlerin takıldığı mekanın sahibi. Benzer noktaları çok az ama Hikmet karakteri de Erdal Bakkal kadar yer edebilecek bir karakter. Durduk yere alakalı alakasız hikayeler anlatmasıyla, eli bolluğuyla, babacanlılığıyla sevimli bir karakter ancak Erdal Bakkal kadar olayların içerisine gireceğini sanmıyorum. 

Arda vs Yağız


Yine matematikteki yeri sebebiyle karşılaştıracağımız birbirinden çok farklı karakterler. Arda karakterini canlandıran Ushan Çakır, sette Leyla karakterini canlandıran Ezgi Asaroğlu'na şiddet uygulayınca ikisi de diziden uzaklaştırılmıştı, yukarıda Leyla karakterini hiç sevmediğimden ve diziden ayrılmasının olaya rağmen çok yerinde olduğunu söylemiştim. Maalesef Arda karakteri için aynı şeyi söyleyemem. Arda mükemmel bir kötü adamdı ve dizide devam etmesini çok isterdim. Yağız ise Arda'nın tam tersi zenginliğinden rahatsız olan, fakirliğe özenen tuhaf bir karakter. Matematikte Arda'nın zenginlik merakını, şımarıklığını, görgüsüzlüğünü aslında Yağız değil Yağız'ın ablası Belgin dolduruyor. 


Belgin karakteri dizinin en eğlenceli karakterlerinden biri. Hande Katipoğlu zaten zengin görgüsüz rollerine aşırı yakışıyor. Karakter sadece görgüsüzlüğü ile değil aynı zamanda basından haberlerini takip etmesi ve çıkmayınca üzülmesiyle özellikle de aşırı ilgili olağanüstü anneliği ile günümüz insta-mom'larını çok güzel hicvediyor çünkü o her şeyden önce bir anne.

Pakize vs Cemile


ve bir sürpriz... Leyla ile Mecnun'da Mecnun'un annesi olarak dizide yer alan Asuman Dabak Tutunamayanlar'da da karşımıza Tarık'ın annesi olarak çıkıyor. Leyla ile Mecnun'da İskender karakterinin yerini Tutunamayanlar'da Cemile karakteri karşılıyor. Yani Cemile karakteri için Pakize+İskender diyebiliriz. Oğlunun işsizliğinden bıkmış, iş bulması için darlayan, her işine kendince karışan klasik Türk annesi.


Biraz da benzersiz karakterlerden bahsedelim. Şair Lütfü karakteri şiir yazamayan şair olarak karşımızda. Barış Yıldız'ı daha önce Selçuk Aydemir işlerinde izledik. Komediye çok yakışan bir oyuncu. Kardeş Payı'ndaki mafya babası karakteriyle gönlümüzü zamanında kazanmıştı zaten. Şair Lütfü dizinin en iyi yan rollerinden birisi olacak diye düşünüyorum. İlk iki bölümde üzerinde yeterince durulmadı, potansiyeli tam olarak kullanılmadı ama hem karakter çok komik hem de Barış Yıldız bu karakteri uçuracak kadar iyi bir oyuncu. Dizi ilerledikçe daha da öne çıkacağını, özellikle İlham Perisi ile yaptıkları zaman yolculuklarının diziye çok renk katacağını düşünüyorum.


Şinasi Yurtsever artık hep aynı rolü oynuyor gibi görünmüyor mu size de? Karakter oyunculuğunu biraz abartmış olabilir. Hee izlemesi keyifli mi? Keyifli. Rolün hakkını veriyor mu? Veriyor. Sadece hep aynı karakter farklı işlerde hayat buluyor gibi duruyor. Tahmin edeceğiniz gibi üçkağıtçı, ortalık karıştırıcı ama bir o kadar da sevimli bir karaktere hayat veriyor. Mahalledeki özel okulun sahibi, okulun henüz eğitimci kadrosu bile yok. Yurt olarak mahalledeki evleri kiralıyor, öğrencilerin bazıları onun makam odasında yer yatağında yatıyor. Şimdiye kadar izlediğiniz Şinasi Yurtsever karakterlerinden hiçbir farkı yok. Yalnız şöyle de bir şey var, bu karakteri başkası oynasaydı da "Neden Şinasi Yurtsever oynamadı ki bunu?" derdik. O kadar onun karakteri, o kadar onun için yazılmış, o oynamasa o kadar eksik kalırdı. 


Eylem karakteri de hikayenin solcu, duyarlı, ahkam kesen kızı. Tarık karakterinin en yakın arkadaşlarından birisi. Umarım daha sonra bir platonik aşk hikayesi sıkıştırarak karakteri harcamazlar. Güçlü bir kadın karakter olarak kurgulanmış, ailesi yok, yetimhanede büyümüş, Hikmet'in kafesinde çalışıyor ve aileden sayılıyor. Muhtemelen dizinin "kamu spotu" görevini üstlenecek ve verilmek istenen siyasi ya da sosyal mesajlar Eylem üzerinden verilecek. Kendisine biraz daha komedi öğesi eklenirse tadından yenmeyecek bir karakter olur. Şu an çok ciddi, soğuk bir karakter olarak duruyor ancak yakında İrem ile ev arkadaşı olacaklar bu da biraz daha hikayenin içine sokacaktır kendisini.


Dilek Çelebi sadece dursa bile gülerim zaten ama Nurdagül karakteri gerçekten çok çok iyi. Zamanla daha da iyi olacağı kesin. Mahallenin dedikodu ağı Nurdagül'de toplanıyor, laf taşıyan karakter olarak konumlandırılmış ama bunun yanında sevimli, saf "ev emekçisi" tarafıyla da işi dengeliyor. Cemile ile birlikte Tarık ve İrem'in arasını bozmak için planlar yapıp, ortalığı bulandıracaklar. Muhtemelen iş birliklerinin tek konusu da bu olmayacak. Eğer Cemile ile iyi bir ikili olarak yazılırsa şahane malzeme çıkacağı kesin.


İki dizinin benzer noktaları ve ayrıştığı noktaları sadece karakterlerle de sınırlı değil tabii ki. Müzikleri ve jenerikleri birbirine çok benziyor, genel atmosferi ve havası da benziyor ancak Tutunamayanlar, Leyla ile Mecnun'dan daha fazla kadın karakter barındırıyor ve bir erkek hikayesi olan Leyla ile Mecnun'a kıyasla kadın karakterler biraz daha görünür. 

İlk bölümü 9 yıl önce yayınlanan Leyla ile Mecnun'un gönlümüzdeki yeri apayrı tabii ki ancak Tutunamayanlar'a da direkt "Leyla ile Mecnun çakması" demeden önce biraz şans vermekten yanayım. Zaten Türkiye'de absürt komedi oldukça sınırlı onu da çakma, özenti vs diyerek hiç etmeye gerek yok. 

Eğer kendileri tanıtımlarını Leyla ile Mecnun üzerinden, bilerek yapıyorlarsa bundan hemen vazgeçsinler. Seyircilerin bu kafaya girmesi çok normal, zamanla kendileri bu tanımı yıkacak, güzel bir iş ortaya koyacaklardır. 

Bu arada söylemeden geçmeyeyim bu benzerliklerin olması şu açıdan da çok doğal; Leyla ile Mecnun o kadar büyük bir kitleye ulaştı ki Tutunamayanlar'ın yapım ekibi, senaryo ekibi, oyuncuları vs illa ki bu kitleye dahildir. Etkilenmemiş olmaları imkansız. Benzerlikleri bu yüzden araklama, çalma olarak görmektense etkilenme olarak görmekten yanayım.

Dizinin bölümlerini Youtube üzerinden izleyebilirsiniz:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları