Türk rock dünyasında kadın

Kadın olmak her alanda geri planda durmak demek değildir kesinlikle. Kadınların kendi tembelliklerinden kaynaklı bir problemleri var. Rock dinleyicilerinin büyük bir kısmı en az bir ensturman çalarken bu dinleyiciler içindeki hatunların çok azı ensturman çalar ya da niyetlenir. Aynı zamanda özellikle Türk rockda kadınlar her zaman ilgi çeker,daha çabuk kitleye kendini duyurur;buyrun bakalım kendi şarkılarını söyleyen, sözünü geçiren,güçlü,hırslı ve yetenekli hatunlar;

  • Solistler

Seyyal Taner denemeleri,Nazan Öncel sertliği bir dönemin kadın sesleri olsa da tamamen bu işi yapan ilk kişi Şebnem Ferah’tır. Volvox grubunu 16 yaşındayken Bursa’da kuran Şebnem o dönemin şartlarını da düşünürsek çok büyük bir iş yapmıştır. Henüz rock müziğin yeni yeni duyulduğu ve her zamankinden daha da fazla dışlandığı dönemde daha erkekler bu işin üstesinden gelemezken grubunu dinleyicilere sundu. İlk konserlerini sinema salonlarında veren grup daha sonra Boğaziçi ve ODTÜ şenliklerinde sahne aldı. 1992 yılında gruba katılan ve daha önceki grubunda solistlik yapan Özlem Tekin grupta klavyeci ve geri vokal olarak yer aldı. Aralarında sahne deneyimi en fazla olan da Özlem Tekin’di. Grup dönemin efsanesi ve hala günümüze kadar varlığını sürdüren Kemancı’da da sahne aldı. Albüm kayıtlarına başladığı dönemde,herkes albümü beklerken dağıldırlar.

İlk albüm haberi Özlem Tekin’den geldi. O dönem pop olarak tanımlanan albümünde Barlas’ın hala unutulmayan Aşk Herşeyi Affeder Mi? ile çıkışını yaptı. Ardından gelen Şebnem Ferah’ın Sezen Aksu destekli Kadın’ı ise Türk Rock tarihinin en önemli albümlerinden biri oldu. Hala konserlerinde ve dinleyicileri arasında büyük ilgi gören Bu Aşk Fazla Sana,Yağmurlar,Vazgeçtim Dünyadan ve diğer bütün şarkılarıyla Şebnem Ferah ilk darbesini vurdu boş beyinlere. Albüm adı gibi müzik dünyasında kadının sertliğini tamamen yansıtan bir albüm olmuştur. Klipleri ise o dönem sevilmesi kadar eleştiri de almış,MTV’de yayınlanan ilk yerli klipler arasında yerini almıştır.

Şebnem Ferah ve Özlem Tekin’in başarıları hem rock müziği yaymış hem de bayan solistlerin daha kolay şartlarda gelişmesini sağlamıştır çünkü bu ikili zamanında yıkılması gereken herşeyi yıkmış,gelecek olanlara kabullenmiş bir kitle yaratmıştı.

Bayan solistlerin sayısı az ama öz olmuştu. Umay Umay(Umay Gedikoğlu) hem şarkılarıyla hem de yazarlığıyla dikkat çekmişti. Her ne kadar ilk albümünü Şebnem ve Özlem’den önce çıkarmış olsa da adı hala efsaneler arasında hakettiği yeri bulamamakta. Sesi naif olsa da hem sözleri hem de kitaplarıyla sertliğini ortaya koymuştur zira 5 kitabını da eşcinsellere ithaf etmiştir. Yıllar sonra Emre Aydın coverı ile tekrar gündeme gelen Hareket Vakti‘ni ondan iyi söyleyebilen yoktur zaten. Ayrıca Kent Ozanları toplama albümünde yer alan tek kadın rock solistidir. (Albümdeki bir diğer kadın da Hümeyra’dır)

Yıllar geçtikçe ve rock müzik kitlesi genişledikçe daha da çok çıkar kadın sesleri. Aylin Aslım,Aslı,Deniz Özbey Akyüz(Vega),Asena Özçetin(Karakedi),Semra Altınel(Metro),Ceylan Ertem(Anima),Pamela Spence en önemli kadın vokaller arasına kendilerini yazdırdı.

Aylin Aslım‘ın ilk albümü Gel-Git o dönem yeterli ilgiyi göremedi ama bu dinleyiciden değil piyasadan kaynaklı bir sıkıntıydı. İkinci albümü Gülyabani(2005) ile dikkatleri üstüne çekti,ilk albümü en çok aranan albümlerden oldu ve iki remix eklenip tekrar piyasaya sürüldü. İkinci albümünde yer alan Güldünya ile kadın haklarının sözcüsü konumuna geldi hele ki şarkı TRT tarafından yasaklanınca. İlk albümünde elektronik müzik yapan Aylin o dönem sahnede şarkılarını rock tarzında seslendiriyordu. Daha sonra Süt’lü adını verdiği projesi ile daha geniş kitlelere bu şarkıları sundu. Gülyabani ile ilk albüme göre sertleşen Aylin üçüncü albümü Canını Seven Kaçsın ile hem vokal olarak, hem söz olarak, hem de müzikal olarak daha da sertleşti.

Aslı ise ses rengini en iyi kullananlar arasında yer aldı. Özellikle ikinci albümü Su Gibi’de yer alan Hümeyra coverı Kördüğüm ile dikkatleri çekse de ilk albümü Neresindeyim?’de yer alan Keşf-i Alem,Nerdesin?,Ölüm Kapımı Çalmasa Da birer Aslı efsaneleri olarak akıllarda kaldı. Genelde romantik ve duygusal görünse de ikinci albümünde yer alan İronik adlı şarkısıyla popüler kültüre sağlam bir eleştiri getirdi. Bir magazin gülü’nün ağzından dinlediğimiz şarkıda;”Bir medyacıyla randevum var,biliyorum evli ama ucunda komisyon var” diyordu. Kendisini şarkılarda en çok açan isimlerden de biri aynı zamanda,Ödünç Aldığım Tüm Erkeklere adlı sarkısında hayatına giren erkeklere küçük küçük notlar var.

Deniz Özbey Akyüz ise adını o zamanlarki platonik aşkı olan kocası Tuğrul Akyüz’e yazdığı Bi Haber ile duyurdu. Çekilen klibi beğenmedikleri için yayından kaldırsalar da ne şarkı unutuldu ne de onlar. Ancak Vega denildi mi akla gelen ilk şarkılardan biri kesinlikle “Bu sabahların bir anlamı olmalı”dır. İkinci albümleri Tatlı Sert’te yer alan ve klibinde Akasya Aslıtürkmen rol almış ve bizi de kendisine hayran bırakmıştı. İlk albümlerinin çok ses getirmemesine rağmen Tamam Sustum ve Alışamadım Yokluğuna da efsaneler arasına girdi. Üçüncü ve şu ana kadarki en son albümleri olan Hafif Müzik ise hem sözleriyle hem besteleriyle muhteşem. Deniz’in ilginç vokali ve söz yazarlığındaki yeteneği ile hem eşi hem de grup arkadaşı olan Tuğrul Akyüz’ün müzisyenliği bu gruba ayrı bir tat veriyor. İkilinin 21 Ekim’de doğan bebekleri Ceylin yüzünden müzikal çalışmalara biraz ara verilmiş durumda ama eminim şarkılar birikiyordur ve bomba gibi dönecekler.

Asena Özçetin kendisini Karakedi grubunda gösterse de şu aralar hem grubu hem de solo projesini birlikte yürütmekte. Ankara çıkışlı grupta ilk dikkat çeken kesinlikle Asena ve sesi. Diğer kadın vokallere nazaran daha sert bir sesi var. Şarkıları ise duygusal havalardan uzakta,sert ve bir o kadar da eğlenceli.

Semra Altınel yani Metro Avucumda Gökyüzü albümü 2002 yılında çıktı. Grup aslında Burak Terek tarafından kurulsa da albüm için aradığı ses Semra olmuş. Teoman’ın tesadüfen keşfettiği grup albümünü yine Teoman’ın prodüktörlüğünde çıkarıyor. Vokallerde de Teoman’ın sesini duymak mümkün. Albüm ne o dönem ne de şimdi yeteri kadar biliniyor olsa da kesinlikle çok güzel bir albüm. Özellikle Siyah Kadın,Sahte,Mevsim Sonbahar ve Çok Erken.

Ceylan Ertem,Anima ile rock müzik çıkışını yapsa da aslında bir Caz tutkunu. Anima ile Joker klibinde arz-ı endam eden Ceylan rastavari kızıl saçları,enerji dolu havası ve kendine has kılık kıyafetiyle ağzımızı açık bırakmış,sesiyle bizi büyülemişti. Anima dağıldı,Ceylan yılmadı. Friendly Fire ile yoluna devam etti. Aynı zamanda açık radyoda bir program yapmakta ve en son solo albümü için hazırlıklar yapmaktaydı. Beklemedeyiz.

Pamela Spence belki de kulağımıza gelen en ilginç seslerden biri. O kadar değişik bir ses rengi var ki büyülenmemek mümkün değil. Sert ve ritmi yüksek şarkılardaki başarısı olağanüstü olsa da TSM eserlerini bile başarıyla seslendirebiliyor. Teoman’ın vokalisti olarak tanıdığımız Pamela sahne performansıyla da herkesi şaşırtır. Esas eğitimi tiyatro olan ve bir yandan da oyunculuğuyla ağzımızı bir karış açık bırakan bu hatunun sesini ilk önce Ayrılamayız Biz şarkısıyla duyduk ancak esas patlamasını İstanbul’la yaptı.

Özge Fışkın‘ın hikayesi biraz daha farklı diğerlerine göre. Ankara’da kurduğu bir grupla rock müzik yaparken Sertab Erener’in vokalistliğini yapmaya başladı. Sertab’ın Eurovision birinciliğinde hem dansçı hem de vokalist olarak ekipte yer aldı. Ekipteki tek Türk olduğu için birincilik sonrası medyada da yer aldı. Ardından gelen Kilitler albümü ve Bıraktım klibiyle kendi kanatlarıyla uçmaya başladı. Albümde yer alan Levent Yüksel düeti Unutulurmuş’la o döneme bir gönderme yaptığını ancak esas tarzının o olmadığını söyledi. Albümü bir yılını doldurmadan geniş kitlelere ulaştı,önemli festivallerde sahne alma şansı buldu.

  • Ensturmanistler

Buket Doran Türkiyede bas gitar dendiğinde ilk akla gelen isimlerden biri. Kutsal’la çalışmaya başlaması ve grup denemelerinin ardından 1994 yılında Volvox grubunda oluşan bas gitar boşluğunu doldurdu. Volvox’un dağılmasının ardından daha sonra Şebnem Ferah’la çalışmaya devam etti,Kutsal da Şebnem Ferah’ın grubundaydı. Şebnem ve Kutsal’ın yanı sıra başka arkadaşlarının gruplarında da çaldı, Galactica adında bir grup kurdu ve Kemancı’da sahne aldı,Okan Bayülgen’in Zaga’sınının orkestrasında da bir dönem çaldı. Her yıl yapılan anketlerde En iyi bas gitarist oylamasının sonuçlarında adı hep üst sıralarda olur.

Zeynep Eylül Üçer’se Pinhani grubunun hem bas gitaristi hem de vokalisti. Özellikle Unutuldular ve Beni Al’da sesini daha da duyduk. Albümde bir şarkı bile olsa solo söylemesi taraftarıyım ben :)

Gözde Düzer özellikle Emre Aydın tayfasının yakından tanıdığı bir isim. Emre Aydın’dan önce Sodapop,Öztürk ve Gren’e de eşlik etmişti. Cenk Han Alkaya’nın Duyuyor Musun? klibinde oynadı ve Gülmeyi Dene albümünde bas gitarıyla eşlik etti.

Ayça Sarıgül,hocası Buket Doran gibi önemli bayan gitaristlerden biri olmuştur. Turgut Berkes,Aylin Aslım,Fugu,Portecho gibi gruplarda yer almış,geniş kitlelere kendini gösterme fırsatı bulmuştur. Aylin Aslım’ın kadın müzisyenleri öne çıkartmak için birşeyler yapmayı düşünürken tesadüfen tanışıyorlar ve Aylin Aslım ve Tayfası’nda bası eline alıyor.

Ayşe Özgümüş gitaristlikten radyo programcılığına kadar müziğin pek çok dalıyla içli dışlıyken Aylin Aslım’ın Tayfa’sına dail oluyor. O sıralar yürütmekte olduğu solo projelerini yoğun tempo dolayısıyla askıya alsa da fanların kulaklarına haberleri geliyordu. Tayfa’nın dağılmasının ardından yeni albümde yer almayınca şimdi merak ediyoruz,özlüyoruz kendisini. Solo projesiyle yakınlarda buralarda olur belki

Bence Pin-Up için ayrı bir kategori açmalı şuan; Solistler,ensturmanistler ve Pin-up çünkü şuan piyasada herhangi bir başarı elde etmiş,elle tutulur bir bayan grubu yok. Dört üyesinin de bayandan oluşması, imajları, şarkıları kısaca herşeyleriyle onlar tam birer rockçı. Özellikle Ayşe Hatun Önal coverı Kırıcan mı belimi ile tanındılar. Bu şarkı bu kadar güzel miymiş dememize sebep oldular diyebiliriz. Vokal Ayşe’nin başarısı bu şarkıda takdir hakediyor hele ki o “Çeksene elini,siktir git” kısmı. Coverları ile uzun bir süre adından söz ettiren grup sonunda kendilerine ait bir şarkıyı sundular; Ben 1 Sen 0. Grubun videoları ve ses kayıtları için sizi şöyle alalım. Grup; Ayşe (Vokal),Ezgi(Bas),Ayşegül(Gitar),Özlem(Davul)’den oluşmakta ve bence albüm de çıkartırlarsa albüm çıkartmadan dağılan efsanelerin ardından yeri sağlam bir kız grubumuz olacak

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları