Anti-Sosyalden Karantina Önerileri: Evde Nasıl Hayatta Kalınır?

stay home stay safe ile ilgili görsel sonucu

Dünyayı saran Corona virüsü sebebiyle sosyal izolasyon kararı alındı ve herkes delirmiş durumda. Tam olarak nerede zorlandığınızı çok anlamıyorum bebeklerim çünkü karantina benim yaşam tarzım. Sizi buna hazırlamak da benim asli vazifem.

Çok zorunlu olmadıkça evden çıkmam, mümkün olduğunca online sipariş kullanırım. 2 haftada bir belki çıkarım belki çıkmam. Peki ben bu süre içinde evde ne yapıyorum: HİÇBİR ŞEY. Zaten güzelliği burada bir şey yapmak zorunda değilsiniz. Aynı zamanda da bugüne kadar ertelediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. O herkesten duyduğunuz ama bir türlü başlayamadığınız dizileri izleyin. "Okumak lazım tabi canım ama hiiiç vaktimiz yok ki." dediğiniz kitapları okuyun, filmleri izleyin.

Hayatın içinde koşturmaya o kadar alışıyoruz ki durunca önce bir baş dönmesi oluyor. Sıkıntı yok. Bir iki güne geçer. Zamanında fik fik gezip evin yolunu unuttuğum günlerden bugünlere ben de kolay gelmedim :) Bir asosyal kolay yetişmiyor.

1) Bir şeyler öğrenin

online kurs ile ilgili görsel sonucu


Youtube bu konuda harika bir kaynak. Bir çok konusunda uzman kişiler ücretsiz eğitim videoları çekiyor. Konular ise sınırsız. Biraz daha profesyönel bir şey isterseniz Udemy de bu konuda harika bir kaynak. Örgüsünden kodlamasına, dilinden enstürmanına ilginizi çekebilecek milyonlarca online kurs var. Eğer İngilizceniz varsa Udemy sizin için biraz daha işlevsel olabilir çünkü İngilizce dilde ücretsiz eğitimler Türkçeye oranla çok daha fazla.

2) Film Maratonları

watch movie ile ilgili görsel sonucu

Benim en sevdiğim şey rastgele bir film açmaktansa bir maraton yapmak. Size daha ayrıntılı bir film maratonu önerilerinin olduğu ayrıntılı bir yazıyı yarın yayınlarım ama kısaca mantığı şudur; Bir seri filme başlayabilirsiniz, oyuncu/yönetmen/senarist seçip onun filmlerini sırayla izleyebilirsiniz, bir tür seçip o türün filmlerini izleyebilirsiniz ya da bir tema/konu üzerine yapılmış filmler izleyebilirsiniz.

En son 2 gün önce bir Cem Yılmaz maratonu yaptım ve çok keyif aldım. Bütün filmleri zaten Netflix'de mevcut. Bunun yanı sıra geçtiğimiz aylarda David Fincher maratonu yapmıştım yakın bir zamanda da Nolan maratonu yapmayı düşünüyorum. Böyle film sayısı fazla olan kişileri seçerseniz daha keyifi ilerler.

Konular üzerine tematik maraton yapmanın sakıncası aralarda çoook kötü filmler çıkabilmesi bu yüzden konuyu seçtiğinizde daha izlenebilir filmlerden maraton listesi oluşturmayı deneyin.

3) Yemek yapın

cooking couple ile ilgili görsel sonucu

Hayatımda en çok yemek yaptığım dönem canımın içi sevgilimin 18 günlük askerlik macerasında oldu. Burada yemek yapmak her zaman yaptığınız yemekler değil, yeni bir şeyler denemek. Bu konuda yine Youtube imdadınıza yetişir ancak ben bir de Nefis Yemek Tariflerini öneririm. Bazı tariflerde video da var. Kategorilendirmesi çok rahat böylece elinizdeki malzemelerle çok farklı çeşitler çıkarabilirsiniz. Yemek yapmak hem stresinizi azaltır, hem eğlenceli bir aktivitedir hem de yemek yeteneğinizi geliştirir. Böylece dışarıdan bir şeyler söylemek yerine evde kendi yaptığınız yemeğinizi mutlu mesut yersiniz. Ekonomik anlamda da baaaya bir rahatlık getirir.

4) Dizi izleyin

watch tv ile ilgili görsel sonucu

Özellikle son dönemde o kadar fazla dizi çıktı ki hepsine yetişmek zaten imkansız. Eminim sürekli size önerilen ama bir türlü vakit bulup başlayamadığınız diziler vardır. Diziler film maratonlarına oranla daha uzun süreli sizi oyalayacağı için mantılı bir tercih. Ben genelde final yapmış dizileri izlemeyi tercih ederim böylece yeni bölüm ya da yeni sezon bekleme gibi bir derdim olmaz. Siz yine de devam eden diziler arasından da tercih yapabilirsiniz tabii ki.

Başlamayı çok düşünmeyeceğiniz yerli içeriklere de bir şans verin. Çoğu dizi bölümlerini Youtube'a koyarak tv izleyicisi olmayan kitleleri de kendisine çekiyor. Tutunamayanlar ve Hekimoğlu yayını devam eden ve Youtube'da bölümlerini yayınlayan diziler arasında. Ayrıca PuhuTV'de Jet Sosyete var. Ücretsiz olarak ulaşabileceğiniz bir diğer yol da kanalların internet siteleri. Mucize Doktor'a başlamadıysanız tavsiye ederim. Zaten yerli diziler o kadar uzun ki karantina sürecini tek diziyle bile geçirebilirsiniz. Bunun yanı sıra final yapmış bir çok yerli dizi de Youtube'da var. Bu dönemde zamanında fırtınalar estirmiş ama belki uzun diye, belki ilginizi çekmediği için izlemediğiniz dizilere de bir şans verebilirsiniz. Ben geçen sene Kuzey Güney'i ve Yaprak Dökümü'nü bitirmiştim. Ondan önceki sene Muhteşem Yüzyıl'ı ve Aşk-ı Memnu'yu bitirmiştim. Sizin de böyle aklınızda kalan dizileriniz varsa izlemeniz için harika bir fırsat.

5) Arkadaşlarınızla buluşun

görüntülü grup konuşması ile ilgili görsel sonucu

Oha! Nasıl? Evden çıkamayız. Evet çıkamazsınız ama farkındaysanız olay 2020'de geçiyor, 1880'de değil. WhatsApp 4 kişiye kadar görüntülü konuşma imkanı tanıyor, arkadaşlarınız da sizin gibi evdeler, yani boşlar ve onlar da sıkılıyor. Dışarı çıkmaya, arkadaşlarınızla kahve içmeye can attığınıza göre herkes kahvesini alıp online olarak buluşma ayarlamamanız için hiçbir sebep yok. Maske falan bile yapabilirsiniz :) Bunu yapınca fark edeceksiniz ki aslında dışarıya çıkma isteğinizin arkadaşlarınızla buluşmakla falan hiç alakası yok çünkü mak. 20 dk sonra bu konuşmayı kapatacaksınız. Farkındalık için mükemmel bir yöntem. Kesin deneyin.

6) Youtube

youtube watching ile ilgili görsel sonucu

İlla online eğitimlere, bilgilendirici içeriklere gerek yok, Youtube aynı zamanda bir çok eğlenceli içerik de barındırıyor. Zevkinize göre kanallar keşfedin ve videolarına dalın. Zaten bir video izlediğinizde ilerleye ilerleye kendinizi 2 saat sonra bambaşka noktalarda buluyorsunuz. Size bir kaç kanal/program önererek destek olayım.

Bihaller - Özellikle Ayıp Şeyler ve İlişki Profesörleri
İbrahim Selim ile Bu Gece - Onedio'da başladı ama bu sezon Zorlu PSM'ye geçti. Zorlu hali sanki daha iyi gibi :)
Kutsal Motor - Aşırı Ünlülerle Kısa Görüşmeler ve O Yakıcı Bakışlar favorilerim
Motto Müzik
Filme Gitmeden Önce
Filmler ve Filimler
How It Should Have Ended
Veli Öğretmeni
As/Is - Horror Stories serisi çooook iyi
FBE - Tepki videolarının atası. Jenerasyonlar, çiftler, aileler derken bir çok tepki grubu var ve oldukça iyi içerikler çıkarıyorlar. Try Not Feel Old Challenge serisi sizi hüzne boğabilir.

7) Kitap okuyun

reading book ile ilgili görsel sonucu

Elinizdeki kitaplar yetersizse ve kitap almak için dışarı çıkmak istemiyorsanız Google Kitaplık işinizi görecektir. Telefonda biraz zor oluyor ama tabletiniz varsa ya da bilgisayardan okumakla ilgili bir sıkıntınız yoksa pek çok kitap sizi bekliyor.

Kitap okumak sizin için bir seçenek değilse alternatif olarak yeni bloglar keşfedebilirsiniz. Evet dünya 2020'de ama hala blog yazan bir grup naif sevgi pıtırcığı olarak hayattayız :)

8) Oyun oynayın

mobil gaming ile ilgili görsel sonucu

Eğer evde tek değilseniz kişi sayısına göre pek çok oyun zaten mevcut ama bunun yanı sıra online olarak arkadaşlarınızla ya da hiç tanımadığınız insanlarla oynayabileceğiniz pek çok oyun var. Seveceğiniz bir oyun bulduğunuzda saatler su gibi akıp geçer.

Ben şu an deli gibi Nonogram oynuyorum, herkese hitap etmeyebilir o yüzden çok oyun önerisinde bulunmayacağım. Google Play'de bir kaç tur atarak harika oyunlar bulacaksınız zaten, arkadaşlarınıza da önerin grubu tamamlayın.

9) Reality Şovlar sizin en yakın arkadaşınız

reality show watching ile ilgili görsel sonucu

Eğer reality şov seviyor ve leş içerik düşkünüyseniz film ve dizilerden ziyade bunlar sizi daha güzel oyalar. Netflix bu anlamda da oldukça dolu bir yer ama hali hazırda zaten geçmiş dönemlerde yayınlanan ya da hala yayını devam eden pek çok program Youtube'da mevcut. Geçen sene Kısmetse Olur'u tekrardan bitirip hayatımın en güzel günlerini yaşamıştım :) Netflix'in Love is Blind'ı da benim gibi leş programın köpeği olanları fazlasıyla tatmin etti. Survivor saçma bir şekilde tam bölüm olarak yüklenmiyor ama part part her şeye ulaşabiliyorsunuz. Henüz yeni başladığı için ona da sarabilirsiniz çünkü henüz çekim iptali açıklanmadığı için haftanın hemen hemen her günü yayında olan bir programa sarmak sizi fazlasıyla meşgul eder.

10) Müzik/Podcats dinleyin

listen to music ile ilgili görsel sonucu

Hepimiz sabit şeyler dinlemeye meyilliyiz muhtemelen yeni çıkan pek çok grubu ya da şarkıyı bilmiyorsunuz. Belki yıllar önce yapılmış bir albüm sizin onu keşfetmenizi bekliyor. Spotify'ın altını üstüne getirin ve onları bulun.

Müziğin yanı sıra benim de son bir ayda sardığım bambaşka bir konu var; Podcats. İbrahim Selim'in Bunu Ben de Yaparım serisi maalesef devam etmedi ama hali hazırda dinlemediyseniz dinleyin. Can Bonomo'nun sabit kaldığı, yanındakilerin sürekli değişime uğradığı O Tarz Mı? ise 5. sezonuyla hala devam ediyor. Henüz ben de yeni yeni girdiğim için başka yayıncılar keşfedemedim. Sizin beğendiğiniz yayıncılar varsa onları da yorum olarak bırakın :)

Hiçbir şey yapmamaya bir kaç gün içinde alışırsınız. "Boş boş oturuyoruz yaa sıkıldım." dediğinizde bunun altında tam olarak ne yattığına bakın. Boş boş oturmak nedir? İlla dünyayı kurtarmanız gerekmiyor bir şeyler izlemeniz, oyun oynamanız, internette gezinmeniz boş oturma değil. Zaten dünyaya en büyük katkıyı evinizde oturarak yapacaksınız, unutmayın. Yarın film/dizi önerileri gelecek. Evde kalın, sağlıklı kalın ☺☺

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları