Netflix'in En İyi Kadın Komedyenleri


Netflix tüm dünyaya geniş bir kapı açtı ve bu kapıdan girenin pek de dönesi gelmiyor. Benim en büyük keyiflerimden biri de Netflix stand up şovları. Dünyanın pek çok ülkesinden stand-upçılar Netflix işbirliği ile dünyaya açılıyorlar. Ben de mümkün olduğunca hepsini izlemeye çalışıyorum ama fark ettim ki bir kaç tane erkek komedyen dışında tekrar tekrar izlediğim, yeni gösterilerini beklediğim çoğu komedyen kadın. Ülkemizde her ne kadar bir kaç isim etrafında dönse de dünyada kadın komedyenler yükselişte. İzlemek istersiniz diye mini bir liste yaptım ben de.

(Not: Liste iyi-kötü vb. bir sıralamaya sahip değildir. Tamamen karışık)

Ali Wong



Netflix'in parlayan yıldızlarından. İki gösterisi şu an arşivde duruyor. Baby Cobra ve  Hard Knock Wife. Özellikle Hard Knock Wife ile adını bütün dünyaya duyurdu. Cadılar Bayramı'nın vazgeçilmez kostümleri arasına girdi. İki gösterisinde de hamile olarak sahneye çıktı. İlk gösterisi Baby Cobra'da çalışan kadın olmanın zorluklarını, evliliğe giden yolunu, evlenmeden önceki hayatını anlatırken en büyük hayali işten ayrılıp ev hanımı olmaktı. İkinci gösterisi Hard Knock Wife'da ise hayalindeki ev kadınlığının dünyanın en berbat işi olduğunu fark etmesini, iş hayatını, doğum iznini, doğum sonrası kadınların başından geçenleri anlatıyor. Yeni gösterisi Milk&Money turnesi hala devam ediyor ama yakında o da Netflix'te yerini alacak. Merakla bekliyorum.

Amy Schumer


The Leather Special gösterisi Netflix'in en çok izlenen stand up gösterileri arasına girdi. Benim de hala döne döne izlediklerimden biri. Aşk hayatı, kiloları, erkek anneleri, magazine düşmeleri, alkolikliği, sekste hayaller ve hayatlar... Gösterisi gerçekten de fazlasıyla iyiydi. İkinci şovu Growing ise yeni evlenmiş hamile bir kadının yaşadıklarını anlatıyor. Özellikle kraliyet gelini Meghan Markle ile aynı anda hamile kalmanın zorluklarını anlattığı bölüm çok iyi. Gerçekten de çocukları 1 gün arayla doğdu.

Iliza Shlesinger


Netflix arşivinde 3 tane gösterisi bulunuyor. Gösterilerinde ucundan yakaladığı Y kuşağını, teknolojik gelişimleri, kadınların ilişkiler içindeki ayrıntılı düşünme şeklini, feminizmi, erkekleri konuşuyor. Diğer komedyenlerden farklı olarak bunları yaptığı komik tiplemelerle anlatıyor. Sahnede oldukça hareketli ve eğlenceli. 

Katherine Ryan



Kanadalı komedyen Karherine Ryan, bekar anne olarak yaşadıklarını, aile içindeki durumunu, aileler içinde "terbiyesiz bir kadın komedyen" olarak anılmasının sebeplerini anlatıyor. Netflix'te In Trouble adında bir tane gösterisi var ve Netflix'in orijinal programlarından olan The Fix'in programcılarından bir tanesi. O programı da izlemenizi tavsiye ederim.

Jen Kirkman


Netflix'te I'm Gonna Die Alone (And I Feel Fine) ve Just Keep Livin'? adında iki gösterisi bulunan Jen Kirkman ise boşanmış bir kadın olarak yalnız olmanın güzel taraflarını, toplumun yalnızlara bakışını, çocuklu arkadaşlarının aşırı hassasiyetini, yeni çocuk büyütme trendlerini kendi çocukluğu ile kıyaslayarak anlatıyor. Orta yaşlı bir kadın olarak kendisinden yaşça küçük bir erkekle yaşadığı buluşma ise iki gösteri arasında favorim.

Lynne Koplitz



40'lı yaşlarında, bekar ve çocuksuz bir kadın olarak hayatını anlatan Lynne Koplitz, Hormonal Beast gösterisinde kendisini Barbie'nin yaşlanmış hali olarak görüyor. Kadın-erkek ilişkileri, erkeklerin kavga çıkaran sözleri, kavga sırasında kadının halleri, kadınların neden sinirlendiği ve nasıl sakinleştiği, çocuksuz bir kadın olarak nasıl görüldüğü, annesi ile ilişkisi, annesini yıllar içinde nasıl anladığını anlattığı çok eğlenceli bir gösteri. Özellikle kadın sinirini ve erkek sinirini kasırga-hortum benzetmesiyle anlattığı bölümü defalarca izledim, hala da her izlediğimde gülüyorum.

Christina Pazsitzky


Çalışan göçmen anne-babayla büyüyen Christina Pazsitzky, Mother Inferion gösterisinde yeni neslin büyütülme şekliyle dalga geçiyor. Kendi nesli ve önceki neslin yaşadığı buhranlarla milenyum neslinin buhranlarını kıyaslayan komedyen gösterisinde doğum sonrası fiziki ve ruhsal değişimlerle, evlilikle, "hassas nesille", ırkçı babalarla, günümüz cinsiyet tanımlarıyla ve aşı karşıtı "doğal anneler"le dalga geçiyor.

Ellen DeGeneres


Kariyerine stand-up gösterileriyle başlamış olsa da çoğumuzun Ellen: The Ellen DeGeneres Show'dan tanıdığı ünlü komedyen 15 yıl sonra gerçekleştirdiği gösterisiyle ünlü olma yolunda yaşadıklarını anlatıyor. 1993 yılında lezbiyen olduğunu açıklamasıyla uzak bırakıldığı gösteri dünyasına The Ellen DeGeneres Show ile dönüşü, programın ilk yıllarında kanal sahiplerinin tavırlarını, günlük hayatta ünlü biri olarak yaşadıklarını, zenginliğini, çocukluğunu, dindar ailesini, kısacası hayatını Relatable gösterisinde anlatıyor. 

Tig Notaro


Tig Notaro, Happy to be Here gösterisinde günlük hayatını izleyiciye açıyor. Partnerinin tuhaf soruları, kedisinin saçmalıklarıyla süslediği gösterisi işin içine evlat edindikleri ikiz bebekler de girince tam bir curcunaya dönüyor. (Sanatçının kanser olduğu süreçte yaptığı stand-up gösterilerini konu alan bir belgesel de Netflix arşivinde yer alıyor.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları