Sigara yasağı manzaraları

Evet 1-2 hafta oldu yasak başlayalı artık bi durum raporu şart.

Barlar
Yasak kesinlikle sorunsuz uygulanmakta ama çok büyük sorunlarla birlikte. Öncelikle dışarda oturmak özellikle çiftler için çok sıkıcı olmakta. Bünye alkol ister,sigara ister,öpüşmek,koklaşmak ister. Bar müşterilerinin yanı sıra bir de yoldan geçenler eklenince durum da sıkıcı bir hal aldı artık. Bunun dışında bir de sigara-müzik-alkol üçlüsü artık birlikte takılamıyor. Dışarı gelen ses seviyesi düşük olmak zorunda olduğundan ya sigara-alkol ya alkol-müzik :) Bu üçlünün birlikte yaşadığı yer Sinerji’nin de bulunduğu sokak olmakta ama kafa sikmekte. Karşıda dımtıs dımtıs bir bar öbür tarafta akustik Türkçe pop şarkıları çalan bir restorant arkada Sinerji bunlar böööle birleşince insanın içeri kaçası geliyor artık. Başlarda hep dışardaydım,artık sadece sigara içmek için çıkmaktayım. O da ayrı bir dert ama alıyorsun içkini ee yanındaki de sigara içiyorsa malum çantalar falan da alınıyor elinde bira öbür elinde sigara ayakta dikiliyorsun kokteyl havası içeri bir giriyorsun yerin kapılmış başka masaya geç falan derken bildiğin işkence. Bir de haberleri takip ettiyseniz sigara içirmediği için müşteri tarafından dövülen meyhane sahibini duymuşsunuzdur. Zaten bu tip yerlerin sahipleri ve çalışanları bir yerden ya da bir promilden sonra müşteriyle muhattap olmamak için özel bir çaba sarfederken sigarasını yakan adama laf ettirtmek,muhattap ettirtmek direk cana kasıt. Bunu sigara yasağının başladığı gün yazdığım yazıda da söylemiştim o adamdan sakinlik beklemeyin diye. Sigara içemezsiniz uyarısından sonra adam kalkmış dövmüş mekan sahibini ama belliydi zaten böyle olacağı. Tayyip buna şöyle bir çözüm getirir garanti: “Eee kapatın bi saatten sonra dükkanı”

İş yerleri
Aslında sigara yasağı öyle bir girdi ki sanki çok başka birşey olmuş gibi davrandık. Aslında yeni sigara yasağı barları ve kahveleri kapsadı sadece. Lokantalar zaten sigara içilen ve içilmeyen olarak ayrılmıştı önceki yasakta şimdi içilen de kalktı çok bir farkı yok. İş yerlerinde de aynı durum geçerliydi ama biz birden sanki çooook farklı birşey olmuş gibi davrandık. İş yerinde durum 4 kat aşağı inmekten ibaretdi bizim için asansörün bozuk olması biraz canımızı sıktı tabi ama aynı anda sigara içmeye inen komşularla muhabbet falan da hoşuma gitmedi değil aslında :)

Genel olarak yasak…
Yasak şuan en çok eğlence mekanları için sorun yaratmakta. Hatta Kadıköy’de eylem yapılmış. “Okullarda,hastahanelerde yasak olmasına lafımız yok barlar için çözüm üretin” diyordu ahali. Haklılar da aslında zaten bu yasağın bu kadar tepki görme sebebi de en başından beri kapsama alanından ibaretti. Bu kadar düzgün uygulanması(en azından benim gördüğüm kadarıyla) beni biraz şaşırtmadı değil. Uygulamada bir aksaklık olmamasına rağmen kanunda kesinlikle büyük aksaklıklar var. Son dolanan dedikodulardan biri mekanların yıllık ücret ödeyerek tamamında ya da bir kısmında sigara içimine açık hale getirebilecek olmasıydı. Telaffuz edilen para ortalama bir barın yıllık gelirinin çok üstünde. İş sadece para almak olursa yani herhangi bir havalandırma sistemi beklenmeden ver parayı içir mantığında olursa o zaman zaten pek güvenmediğim sayın devlet üyelerine olan gram güvenimi de kaybederim. Sağlık malık ayağına yapılan bu kanunu sadece çok lüks yerlerin ve oraya giden kitlenin yararlanacağı şekilde hafifletilmesi ve kolaylaştırılması kanunun çıkış sebebinin sağlıktan ziyade rant sağlamak olduğunun göstergesi olacak şüphesiz.

Bunun yanı sıra bir de Facebook hesabıma gelen bir etkinlik daveti düşündürdü beni. JJ Balans’da yapılan bir etkinlikte (Yanılmıyorsam Woo Hoo konseriydi) arka tarafında sigara içilebilindiği yazıyordu. Tarif edilen yer V.I.P katı olmakta ve hatırladığım/bildiğim kadarıyla üstü kapalı olmaktaydı. Şuanki kanunda herhangi bir havalandırma sistemi kolaylığı olmadığı düşünülürse ya JJ Balans yasağa çok önceden uyup süper bir tadilat yaptırdı ya da kanunun güzel bir boşluğundan yararlanmakta,gidip yerinde bakmak lazım :)

Son olarak sigara yasağından sonra azaltan var mı diye merak ettim ufak bir araştırma yaptım azaltmayı bırakın arttıran olmuş. Bunun yanı sıra yapılan geniş bir araştırmada da sigara satışlarının yasaktan sonra arttığı tespit edilmiş. Yeni başlayan oldu mu bilinmez ama tuhaf bir sonuç olduğu garanti :)

Son olarak da Facebook’daki bir grubu aktarmak isterim,bence en güzel arındırılmış hava sahası da bu olur Tayyip’siz hava sahası

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları