Çılgınsın Meeeen

(Not: Monte bobiler.örg'den homo_haddini_sapiens'e aittir.)

"Çılgın Proje" adıyla sunulan ve haftalar öncesinden açıklanacağı duyurulan proje sonunda açıklandı. İçime bir sular serpildi, bir rahatladım anlatamam size. Çünkü insan "Çılgın Proje" diyince, bunu diyen de Recep Bey olunca neler bekliyor neler? Mesela ben dedim kesin Kız Kulesi'ne türban takacak, öyle ya kız dediğin öyle başı kıçı açık gezmemeli. Sonra düşündüm belki de İstanbul'u haremlik-selamlık ayıracak. Anadolu Yakası'nda kadınlar, Avrupa Yakası'nda erkekler olacak. Dedim belki de komple alkolü, sigarayı yasaklar; Rock/Metal müzik zırvalıklarının önünü keser, albümleri toplatır, festivalleri iptal eder, tshirtleri yaktırır falan. Beklediğim bunlar ve bunun gibi daha pek çok şeydi. Oysa gayet normal bir projeymiş; alt tarafı Avrupa Yakası'na bir kanal açacak, ikiye bölecek, burdan gemicikler falan geçecekmiş.


Nedir bu çılgın proje?

Tam tabiriyle; "Her kuşu öptük bir leylek kaldı" projesi bu. Neymiş, Boğaz trafiği rahatlayacakmış. Neymiş? Panama Kanalı'yla, Süveyş Kanalı'yla karşılaştırılamayacak bir projeymiş. Karşılaştırılamaz tabii ki zira zikredilen kanallar yolu kısaltmak, etraftan dolaşmayı engellemek adına kullanılan kanallar. Bildiğim kadarıyla bizim öyle bir derdimiz yok. Gereksizliği sadece bunlar değil tabii ki sıralamak isterim madde madde;

  1. Türkiye'nin tek derdi üçüncü boğaz mıdır? Bu olunca her şey hallolur mu?
  2. İstanbul'a yapılan bu yatırım ayrımcılık değil midir? Köylerde adam gibi yol yokken bu gereksiz değil midir?
  3. Bu kadar para ve zaman bu projeye harcanmaya değer mi? Daha faydalı ve güzel işlerde kullanılamaz mı?
  4. Kaç ağaç kesilecek? Doğaya ne kadar zarar verilecek? Ekolojik düzeni bozan bu kanal o düzenin döndürülmesine nasıl bir katkı sağlayacak?
  5. Bir yaka boydan boya ikiye ayırılıyor, düzergah üzerinde yaşayanlar nereye gidecek?
  6. Kanalın yağmurda,karda taşmayacağı ve çevre yerleşimlere zarar vermeyeceği garanti edilebilinir mi?
  7. Daha bir dereyi düzenleyemeyen ve her selde felakete seyirci kalan yönetim bir kanal açabilmeyi nasıl başaracak?
  8. Bitmemiş hatta ilerlediği bile meçhul olan Marmaray Projesi varken ikinci bir beceriksizliğe gerek var mı?
  9. Yaptığı bir stadla (TT Arena) bu kadar racon kesen yönetim bu kanaldan sonra neler yapar?
  10. Bu tip hayati projeleri iktidarlar kendi keyfine karar verebilir mi? Halka bir sormak gerekmez mi? Bir kamuoyu yoklaması yaptırmaktan acizler mi? Yoksa halka kulaklarını mı tıkamışlar?
  11. Toplam 9-10 yıl sürecek bu projenin geri dönüşü olmadığı düşünülürse ve bu sürenin 2 seçim dönemine denk olduğu varsayılırsa ve proje başladıktan sonra gelmesi muhtemel diğer yönetim bu projeyi durdurursa ne olacak?
  12. Bu projeden hangi yandaşlar ne şekilde kâr edecek?
  13. Sırf yandaşlar zengin olsun diye kanal açmak mantıklı mıdır?
  14. Kanalın İstanbul'a ve Türkiye'ye ne gibi bir faydası var? Neyi kolaylaştırmakta? Hangi zorluğumuzu yenmekte?
  15. Çılgın Projeler devam edecek mi? Sırada AKP'ye oy vermeyen Ege Bölgesi'ni Türkiye'den ayırmak mı var?
  16. AKP neden "Çılgın Projeler"inde insana, hayvana, doğaya yer vermemekte? Fayda sağlamamakta? -Bunları da geçtim- Neden zarar vermekte?
  17. 4 partinin bulunduğu mecliste diğer 3 parti bu projeye karşıyken nasıl bu projenin yapılacağı garanti edilebiliniyor? Padişahlık sistemine hangi ara geçtik?
  18. "İstihdam yaratılacak" deniliyor acaba hangi yandaşların akrabağlarını, konusunu komşusunu, eşini dostunu kapsamakta bu "İstihdam alanı"?Bu "İstihdam" için bir sınav mı yapılacak? Sınavda şifleme mi yoksa cevapları yollama yöntemi mi uygulanacak?
  19. "Yüz yılın en büyük projesi" deniliyor, 89 yılda dünyada neler olacağı, ne çılgınlıklar yapılacağı önceden bilinebilinir mi?
  20. Son olarak; Bizimle dalga mı geçiyorsunuz?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları