Aşk yok mu diyorsun? “Yukarı Bak”

Facebook aleminin son gözde videosu hem dublajsız ve alt yazılı haliyle ilk sahnelerinin yer aldığı kısmı hem de aynı bölüme Teoman-Mavi Kuş ile Küçük Kız şarkısının montajlandığı versyonuyla UP filminin kareleri. Onlarınki video adının da yansıttığı gibi beşikten mezarar bir aşk hikayesiydi. Sonunda gittik, aşkı izledik.
Animasyonlar genelde çocuk filmleri olarak görülür, yetişkinler tarafından pek sevilmez ancak son zamanlarda pek çok yapımla bu yıkılmıştı. Sherek ve Buz Devri serileri hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından oldukça beğenilmişti. Yukarı Bak kesinlikle çocuk filmi değil “bence” yılışık bir aşk hikayesinden daha derin bir manası olan ancak anlatım yolu olarak animasyon seçilmiş bir film. Yapımda çocukların sevebileceği noktalar balonlar, konuşan köpekler ve macera olabilir belki.

Carl, ileride maceralara atılmak isteyen, kendine bir kaşifi kahraman edinen bir çocukken aynı hayallere sahip Ellie ile tanışıyor. Birlikte, ileride atılacakları maceraları hayal ederken büyüdüklerinde aşık olup evleniyorlar. Çocuk isteklerinin suya düşmesiyle çocukluk hayallerine dönüp Cennet Şelaleleri’nin kıyısında ev yapmak için para biriktirmeye başlıyorlar ama hayat şartları o paraları hep başka şeylere harcamayı gerektiriyor, birlikte yaşlanıyorlar ve acı gerçek ölüm Ellie ve Carl’ı ayırıyor.

Carl yaşlılığını evini elinden alıp arsasına ve projesine dail etmeye çalışan bir iş adamıyla uğraşmak zorunda kalarak geçiriyor. Ellie ile birlikte, el ele yaptıkları, yıllarını geçirdikleri evi veremeyecek kadar bağlı anılarına ve karısına.

Evden atılmanın eşiğine geldiğinde büyük aşkına daha küçük bir çocukken verdiği sözü tutmaya karar veriyor ve binlerce balonla evini Cennet Şelaleleri’ne doğru uçuruyor.

Yolculuk sırasında ona eşlik edecek olan minik doğa kaşifi Russel’ı da unutmamak gerek tabi bu hikayede. Russel aile sorunlarını kendince görmezden gelen, doğa kaşifi rozetleri biriktiren bir hayalperest. Carl hiç sahip olamadığı çocuğunun özlemini bir nevi Russel ile giderecek yaşlılığında.

Carl bir yerden sonra ölü aşkı ve amacı ile dostları ve onların iyilikleri arasında kalacak. Geçmişine bağlı yaşlı bir adamın nelerde fedakarlık edebileceğini bilemezsiniz (Hayır bilebilirsiniz, filmi izleyerek :)

Şimdi sinemaözürlü aşkım Burak’ın takıldığı yerlere takılırsınız diye film öncesi rehber bölümü yapıp yazıyı bitirelim:) Nihayetinde henüz gösterimde olan ve izlenmesi gereken bir film, ayrıntılara girmeyelim.

  • Filmin başında Ellie’in küçüklüğü kafa karıştırabilir, gayet erkeksi tavır ve ses tonu içinde. Büyüdüğünde tanıyamayabilirsiniz.
  • Evlenmelerinden yaşlılıklarına kadar geçen süre hızlı ve dialogsuz verildiği için bazı ayrıntıları kaçırabilirsiniz.
  • Ellie’in ölümü erken ve belirtisiz geliyor. Çıkışta bile ne zaman öldü? N’oldu diyebilirsiniz :)
  • Erken ölüme takılıp arada hikayenin boşa akacağını düşünebilirsiniz, film esas ikinci yarıda başlıyor diyebilirim :)
  • Russel’in hareketlerine ve konuşmasına özellikle dikkat edin, tam bir çocuk figürü

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları