Yeni Ebeveynlik Modeli: Tabletten Medet Ummak

tabletle oynayan çocuk ile ilgili görsel sonucu

Bizim kuşağın yavaş yavaş anne baba olmasıyla değişen ebeveynlik modelleri artık toplumsal sorun haline geldi. Daha önceki kuşaklarda bunun bu kadar halka mal olduğunu ve bu kadar geniş bir konu olduğunu sanmıyorum ancak günümüz ebeveynleri kafayı yemiş.



Enes Batur'dan, Çocukları Sosyal Medyadan ve Tacizden Koruma Derneği'nden ve son olarak Pucca'nın dizi yorumlayarak "Uyuşturucuya özendirme" suçundan ceza almasına uzanan sürecin bir kilit noktası var; Ebeveynler. Türkiye'de sansür son 5 yılda "Çocuklar etkileniyor" seviyesine ilerleyince ebeveynler de bunu fazlasıyla ciddiye alıp kendi sansür sistemini dayatmaya çalışıyor.

Öncelikle Tablet Ebeveynlik nedir bir ona bakalım; Hepimiz kafelerde, ailemizde, arkadaşlarımızda bu tipleri gördük. Çocuğunun eline tablet verip susturan, yemeğini yediren bir ebeveynlik modeli. Çocuğu teknolojiden uzak tutmak ya da mağara adamı gibi yetiştirmek bunun bir diğer tarafı değil bu işin illa ki bir ortası var. Bu ebeveynler çocukları o sırada susuyor diye çok mantıklı bir tercih yaptığına inanıyor olabilir ama ekran bağımlılığını tetiklediklerinin hiç farkında değiller. İnsan evrimi hala ekrana adapte olabilmiş değil çünkü ekran şunun şurasında en fazla 40 yıldır hayatımızda, 10 yıldır dibimizde. Sağlık sorunlarının yanı sıra işin psikolojik tarafı da bambaşka. Biz ara nesil olarak ne kendi anne babalarımız gibi 0 teknoloji ile büyüdük ne de bugün çocuklarımızı yetiştirdiğimiz gibi teknolojiyle dipdibe büyüdük dolayısıyla bizim nesilin anne babaları denge kurmakta aşırı zorlanıyor. Bugünün çocukları büyük bir ihtimalle ileride göz problemleri ile boğuşacak mesela ama bu yarının konusu ve bu durumda en hafif zarar. Üstelik bu aileler doğduğu gün eline tablet/telefon tutuşturdukları çocukları 2-3 yaşında bu aletleri kullanabiliyor diye çocuklarını çok zeki zannediyorlar. Hayır, çocuğun çok zeki değil sadece fazlasıyla ihmal edilmiş.

tabletle oynayan çocuk ile ilgili görsel sonucu

Tablet Ebeveynlik dediğim şey çocuğuna tablet veren aileler değil, eğitimi tabletten bekleyen aileler. Sonuçta hepimizin aterisi, televizyonu, bir dönemden sonra cep telefonu, bilgisayarı vs. oldu, bu tablet tutuşturmayı bilye, taso gibi oyuncaklarla kıyaslayanlar da var ama ebeveynlik modelinde hiçbir zaman eğitim bir alete teslim edilmedi. Yani ailemiz bizi Tom&Jerry izleyelim diye televizyonun başına oturturken oradan eğitim almamızı beklemedi, dolayısıyla içeriğe müdahale de etmedi, kalkıp linç kampanyaları yapmadı. Bir geri zekalı ben Pikaçu'yum deyip camdan atlayana kadar içerikler sorgulanmadı bile ancak Tablet evebeynlerin hayalindeki dünya tam olarak şu;

"Ben çocuğuma doğruyu yanlışı öğretmeyeyim hatta hiçbir şey öğretmeyeyim, eğitimini okulda alsın, her şeyi öğretmeni öğretsin, onunla çok uğraşmak da istemiyorum alsın tabletini sussun ne yapıyorsa yapsın ama o tabletten ulaştığı her şey benim aile yapıma, dünya görüşüme, hayalini kurduğum çocuğun oluşumuna uygun olsun ve aksi hiçbir şey internette olmasın."

İş bu aşamadan sonra toplumsal bir konu halini alıyor. Yoksa kimin nasıl çocuk yetiştirdiği hiç umurumda değil, beni asla ilgilendirmiyor. İsterlerse tek kelime bile konuşmadan, saçını bir kere okşamadan büyütsünler, isterlerse bütün gün Akasya Durağı izletsinler, isterlerse doğduğu andan itibaren Enes Batur videolarıyla büyütsünler. Benim derdim değil, umurumda da değil ancak iş benim alanıma dalıp "Ay bacım sen bunları izliyorsun ama bunlar bizim çocukları etkiliyor bunlar kalksın." dersen ben de sana derim ki "Bana ne?"



Çocuk yetiştirmekten aciz, çocuğuna doğruyu yanlışı öğretmekten aciz iki geri zekalı zevkine çoğaldı diye bunun ceremesini çekmek zorunda değilim. Kendi evindeki çocuğun kendi aldığı tabletiyle ulaştığı içeriğin önlemlerini alamayan, kurallarını koyamayan, takibini yapamayan geri zekalı kalkmış bütün internet içeriğini kontrol etmek istiyor ve istediği şey direkt olarak bunların ortadan kalkması, yok olması, yapanın ceza alması. Öyle ki bu tablet ebeveynler Pucca ceza aldıktan sonra büyük bir "ooooh" çekti, baya mutlu oldular. Aynı tayfa 1 hafta oğlunu öz babasına bırakıp yurtdışına gittiği için linç ederken şimdi çocuğundan 7 sene uzakta kalıyor olmasını alkışlıyorlar ama sakın yanlış anlamayın, bu alkışlayanlar Pucca çocuğunu 1 gün bırakıp gitsin yine linç ederler.

Hadi internet yaygınlaşmaya başladığında bizim ailelerimiz bu konuda cahildi ve neyin nereye gidebileceğini kestiremiyordu sen internetin kurdu bir nesilden anne baba olarak hem çocuğunun karşılaşabileceği şeylerin farkındasın hem de bunu herhangi bir koruma olmadan saldım çayıra yapabiliyorsun. Büyük cesaret. Twitter her gün Facebook üzerinden küçük çocuklara yavşayan pedofillerin ifşalarıyla dolu, bunun içinde "Bana çocuğunuzun çıplak fotoğraflarını atın ben de fotoğraftan muayne edeyim" diyen sahte doktorlar var ve bu adama inanıp fotoğraf atan mal aileler var, çocuğunuzun evde fotoğrafını çekip sapık hesaplara yollayan aile üyeleri/tanıdıkları var ve sizin endişeniz hala çocuğunuzun Enes Batur'dan küfür öğrenmesi mi? Enes Batur, o yaşlardaki bir çocuğun karşılaşabileceği en normal içerik.



Çocuklar için en güvenilir, en bilge kişi her zaman annesi babasıyken ailelerin iddiası şu; "Biz bunun yanlış olduğunu söyledik ama X fenomen bunu övmüş çocuk da özenmiş." yani sen çocuğun üzerinde hayatında görmediği etmediği bir internet ünlüsünden daha güvenilir bir kaynak değilsin ama sorun hala o internet ünlüsünün içeriği. Burada ergenlik dönemindeki gençlerden bahsetmiyorum yaşı en fazla 12-13 yaşında olan çocuklardan bahsediyorum.

İşin gençler kısmında ise iş biraz daha karışıklaşabiliyor, evet bir ünlüyü örnek alıyorlar, aykırı şeyler denemek istiyorlar, bunların hepsini biz de yaptık ama kalkıp uyuşturucu patronunun hayatını anlatan bir diziyi yorumladı diye uyuşturucuya başlayacak kadar salak çocuklar da yetiştirmeyiverin yani. Ben Pikaçu'yum deyip atlayan çocuğunuz olduğunda çizgi filmi değil biraz çocuğunuzun zekasını ve kendi eğitim sisteminizi sorgulayın.



Evli biriyle ilişki yaşamasıyla gündeme gelen Şeyma Subaşı'na hala "Gençlere kötü örnek oluyor." yazılıyor. Kusura bakma da kimse senin götü boklu, aklı ermeyen çocuğuna kötü örnek olmamak için hayatını kısıtlamak zorunda değil, canının istediğini, istediği gibi çatır çatır yapacak sen de bunu sike sike açıklayacaksın. Çocuk yaparken "Belki bütün dünya bir anda Ayşecik filmi tadında olur, kimse küfür etmez, kimse nikahsız sevişmez. Çocuğum internette sadece zıplayan tavşanlar videolarını görür ve herkes internete nasıl hayırlı evlat olunur içeriği yükler." ümidiyle mi yaptınız?

Son olarak da lütfen ama lütfen internetin kendisini değil çocuğunuzun erişimini kontrol altına alın çünkü ben 28 yaşında eşek kadar bir kadın olarak istediğim içeriğe istediğim şekilde ulaşmak istiyorum. Küfürse küfür, çıplaklıksa çıplaklık, alkol/uyuşturucu tüketimiyse bunları gerçekçi bir şekilde izleyebilmek istiyorum nasıl ki sizin çocuklarınız bizim yaş grubuna hitap eden içeriklere erişmemeliyse ben de sizin çocuğunuza uygun içerikler izlemek zorunda değilim. Danla Biliç'i daha sansürsüz izlemek istiyorum ama sizin çeneniz yüzünden kız koca bir haminneye döndü. Çocuğunuza örnek olması gereken, onu eğitmesi gereken kişiler Danla Biliç, Enes Batur, Pucca ya da başka internet ünlüleri değil, sizsiniz.


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları