Friends from College


Netflix önerilerinde sürekli önüme düşünce merak edip açtığım Friends from College dizisine ne ara başlayıp ne ara bitirdiğimi çok anlamadım. Hızlı akan klasik Amerikan arkadaş grubu dizilerinden. Ne izlemenizi şiddetle tavsiye ettirecek kadar harika bir yapım ne de nefret ettirecek kadar kötü. Dünyanın en ortalama dizisi.

Dizinin ilk sezonu 2017 Temmuz'da yüklenmiş ancak ben bir kişiden bile duymadım ya da Twitter'da izleyen birine denk gelmedim. Karşıma çıkınca kadrosunda Cobie Smulders olması, Amerikan arkadaş grubu komedisi bağımlısı olmam ve fragmanlarını beğenmemle izlemeye başladım. İkinci sezonu da 11 Ocak günü yayınlandı. Diziyi 3 günde bitirdim. Bu cümle genelde çok beğenilen diziler için söylenir ama olsun, bitirdim sonuçta.

40'lı yaşların How I Met Your Mother'ı, Friends'i diyebiliriz. Hikaye fazlasıyla sıradan, büyük bir merak unsuru ya da şimdi ne olacak telaşı yok. Evde izlenecek bir şey bulamadığınızda açıp arkada dönerken bilgisayarla uğraşacağınız ya da yemek aralarında size eşlik edecek bir dizi.

Dizinin konusu aynı üniversiteden arkadaş olan bir grubun yetişkinlik hayatlarında da ısrarla bu arkadaşlıkları sürdürme çabaları. Hikayenin ya da senaryonun eksikliği mi ya da anlatılmak istenen mi bu bilmiyorum ama bu grupta kimse birbirinin hayatında çok önemli yere sahip değil, yıllarca görüşmeseler birbirlerinin akıllarına geleceklerine bile inanmazsınız. Dolayısıyla en başında "klasik arkadaş grubu dizi" tanımının en önemli öğesi bu dizide yok. Arkadaşlıklarına imrendiğiniz bir ekip değiller.

Hikayenin tek merak unsuru aldatma. Grubun içindeki iki kişi evli (Ethan ve Lisa) ve Ethan grubun başka bir üyesi olan Sam ile üniversiteden beri birlikte ve ikisinin de başkalarıyla evlenmesi bu ilişkiyi bitirmemiş. Bu olay da hikayede yeterli merak unsurunu yaratmıyor. Hikaye olarak güzel ve ilgi çekici dursa da ortaya konulan iş bunun verebileceğinin çok çok altında.

Bunun yanı sıra karakterler de başlı başına iyi yazılmış değil. Klişe karakterlerden biri olan "çapkın" Nick şimdiye kadar izlediğimiz benzer karakterler arasında en yetersizi. Barney ya da Joey ile kıyaslandığında ilkokul piyesi gibi kalıyor. Grubun Phoebe'si olarak yerleştirilmiş Marianne de aynı sığlıkta. Karakterlerin genel olarak bir derinliği, sevilecek ya da nefret edilecek huyları, özdeşleştirilecek tarafları yok. Bu kadar az karakterli ve karakter odaklı hikayelerde bunun eksikliği sonuç olarak sıkıcı bir iş çıkarıyor.

Kadrosunda Cobie Smulders olması zaten bir HIMYM karşılaştırmasını beraberinde getiriyor. Cobie'yi tekrar bir arkadaş komedisi içerisinde görmek güzeldi. Robin'in tam tersi bir karakteri canlandırması da hoşuma gitti. Marvel Sinema Evreni'yle başlattığı sıyrılma çabası meyvelerini vermiş. Yine de görünce aklımıza Robin gelmiyor desek yalan olur. Bu arada HIMYM demişken dizinin eski oyuncuları da konuk olarak yer aldı bu yapımda da. Stella Zinman olarak karşımıza çıkan Sarah Chalke ve Lily'nin babası Mickey Aldrin rolüyle bizi deli eden Chris Elliott FFC'de de küçük rollerde yer alıyor. Yani dizi bize HIMYM kıyaslaması ve hatırlatması için her şeyi vermiş durumda hatta bir an yazar ve yapım ekibi aynı mı diye baktım ama değil. Serbest çağrışım sadece oyuncularla da sınırlı değil, senaryoda ve diyaloglarda da HIMYM  esintileri mevcut.

Dizi sanki alternatif bir HIMYM evreni oluşturmaya çalışmış gibi. Üniversiteden arkadaşlar, Marshall ve Lily evli ama Marshall onu üniversitede de takıldığı başka bir arkadaşlarıyla yıllardır aldatıyor vs.

Bunun dışında dizi genel olarak kendi sorunlarından da çok başını kaldırmıyor yani özellikle Friends'de olduğu gibi bir yetişkin problemleri dizisi de değil. Dolayısıyla izlerken çok içine giremiyor ve kendinizi bir yerine koyamıyorsunuz.

Bütün bu eksiklerinin yanı sıra müzik seçimleri güzel, süresi itibariyle kafa dağıtmak için iyi bir alternatif ve hikaye daha sonra toparlarsa yakalamanız için de bir fırsat.

Yorumlar

  1. Arkadaşlıklar üzerine kurulu eğlenceli bir komedi dizisi. Himym'e az da olsa benziyor. Cobie smulders'da oynuyor zaten. ilk iki bölüm su gibi akıp geçti. Canınız sıkılınca açıp kafa dağıtabilirsiniz öyle bi dizi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları