Mahkeme kararıyla kendinize erişim engellenmiştir!

Canları sıkıldıkça erişim yasaklayan ve her yasağa da aynı kulpları takan (Bkz: Telif hakkı, Atatürk’e hakaret) işgüzar hükümetimizin son yasağı gülme krizine sebebiyet vermekte. Facebook üzerinden en çok oynanan uygulamaların sahibi olan Zynga‘ya erişim engellenmiş ama hala kulp bulunamamış.
Zynga oyunları arasında en bilinenleri online çiftçilik oyunu olan Farmvill ve Texas Holdem Poker, şuan ikisi de engelli. THP için kumar yakıştırılması yapılabilinir tabii ki ancak ortada dönen gerçek bir para yok. Arkadaşlarını davet ederek ve oyunlarda kazandıklarını para olarak kullanabiliyorsun. Şimdilik dönen kapatılma sebepleri içinde oyundaki chiplerin oyuncular arasında satılıyor olması en güçlü ihtimal. Devlet kendisine para kazandırmayan her türlü şeye karşı, bunu biliyoruz. Oyundaki satışlardan bir gelir elde edememesinden bunu kaçakçılık sınıfına koyduğu düşünülüyor. Ancak şöyle birşey var ki Türkiye’de ve dünyada milyonlarca kişinin oynadığı Knight Online‘da da karakter satışları yapılıyor ve iyi karakterler çok çok iyi paralara satılıyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de pek yaygın olmasa da dünyayı kasıp kavuran Second Life işi bir adım ileri götürüp oyun içinde karakterin kazandığı paraları Paypal ile gerçek paraya dönüştürme imkanı veriyor.

FARMVİLLE’İNİ DE AL GİT

Farmville‘e gelince, online çiftçillik oyunu olan Farmville’in engellenmesi için en mantıklı sebepler; Tayyip’in gerçek hayatta uğraştığı çiftçilerin kendisini tatmin etmemesi, acık da online çiftçilere dalalım demesi herhalde. Yoksa oyun içinde üretilen,toplanan mahsülden vergi alma gibi bir mantıkları yoktur herhalde (Yok canım o kadar da değildir…) Kaçak işçi çalıştırmak, tohumlar için dışarı bağımlılık gibi konuların da olduğunu sanmıyorum AKP sever öyle şeyleri.

Oyunlar için söylenebilinecek bahanelere gelince;

  • Gençleri kumara alıştırıyordu (Sanki idda, at yarışı, sayısal loto, milli piyango gibi oyunlar devlet eliyle oynatılan kumarlar değilmiş gibi)
  • Halkı savaştan soğutma (Tarla,üreten toplum falan geçin bunları mis gibi savaş oyunları var onları oynayın)
  • Atatürk’e hakaret (Köylü yurdun efendisidir, acık efendi olun, dağılın uleen!)
  • Başbakana hakaret (Ananızı da alın gidin, bana kafa mı tutuyonuz lan)
  • Çiftçiler Birliği’nin şikayeti üzerine kapatıldı (Ordan oynıycanıza bigün gelin toplayın, iki günde domates yetiştiriyorsunuz, haksız rekabet var.)
  • Hormonsuz ürün yetiştiriliyor, amacımıza ulaşamıyoruz (Hormonlarla zeka geriliğinden doğurganlık azalmasına kadar pek çok amacı kollayan ülkeleri organik tarımla yenen online çiftçilerin önü kesildi)
  • Vergi alamıyoruz (O kadar mahsül aldınız bi hayrınız var mı lan ülkeye,kapatıyorum amk çıldırın)
  • Cinsel istismar var (Yaratılan karakterlere bakıp 31 çeken gençlerin gelişimini korumaya çalışıyoruz)

Peki şimdi bu yasaklamaları biz bi şekilde aşıyoruz DNS ayarıydı şuydu buydu bunda bir sorun yok zira Youtube için yüksek makam “Ben giriyorum siz de girin” dedi. Peki yasaklanan birşeyin aslında yasak olmaması kadar saçma herhangi birşey var mı? Yasak neden koyulur? Bir suç teşkil ettiği için ancak saçma olan durum şu ki bu sitelere yasal yollarla erişim yasak olmasına rağmen erişim yasak değil yani kapatılan bir siteye başka bir yolla girmek bir suç teşkil etmiyor. Kimse Youtube’a şu ya da bu şekilde girdiği için ceza görmüyor. Yani sitelere erişim aslında yasak değil, benim internet kullanıcım işini bilir mantığı uygulanıyor peki madem yasak değil neden yasak süsü veriliyor? Aslında bence amaç tamamen alıştırmak. Ufak ufak başlayan yasaklara karşı çıkmaktan ziyade kendince çözüm üretmek zihniyeti de bu yönde alıştırıyor. Akla ilk gelen nasılsa şöyle girerim, yasaksa n’olmuş mantığı bir nevi zihni alıştırma yani bundan sonra koyulacak yasaklara da kendince çözüm bulup karşı çıkmayı durdurmak amaçlanmış gibi geldi bana. Şimdi bugün “Barların sokağı gören bölümünde alkol almak yasaktır” dense buna da “kötü örnek teşkil ediyor” gibi bir etiket yapıştırılsa akla ilk gelen içerde içerim mantığı olur. Bu zihnin alışması demektir. Kimse birden birşeyleri yapmaz, ön çalışmalar yapar önce zihni alıştırır zihniyeti yerleştirir arkasından ufak ufak gelir,kurulur.

Şu yasaklarla ilgili düşünülmesi gereken en son şey ben nasılsa yolunu bulup girerim, DNS ayarı yaparım, Ktunnel var ordan izlerim, program yüklerim gibi düşüncelerdir. Zaten düşündürülmek istenen bu yoksa neden araç siteleri kapatmasınlar,programları kaldırtmasınlar ya da “Siz de girin” diye teşfik etmesinler. Son olarak bu bahsettiğim görüşü savunan bir Facebook grubunu paylaşayım da üye olun,sayı artsın falan :) İnsan Haklarına Erişim Mahkeme Kararıyla Engellenmiştir!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları