Daha iyisi yapılana kadar en iyisi Deezer.



Korsan CD döneminde beli bükülen müzik dünyası iş internetten indirme, dinleme dönemine gelince işin kendince bir çözümünü bulup yasal indirme/dinleme sitelerine yoğunluk vermeye başladı. Ortaya bir çok müzik platformu çıktı, mantık basit. Girip online olarak dinliyorsun, dinlenme sayılarına göre onlar kazanıyor, dinlediğin için sen. Zaten sürekli internete bağlı bir bilgisayarda eğer kota sorunun yoksa yasal olarak dinlemek biraz daha mantıklı ki almadığın albümden bir şekilde dinlediğin müzisyen kazanabilsin.

Bu platformlar daha sonra yeni albüm ve müzisyen keşfine kadar gitti. Bu noktada çoğu platform çok geri kaldı (Mesela sadece şarkı dinleme odaklı olan Fizy) Sosyal medyanın gelişimiyle de bu profiller bir nevi sizin müzik dünyanızı tanıtacağınız bir alan oldu. Türkiye'de yeni yeni faaliyete giren Deezer ise bunların şu ana kadarki en iyisi.

Şimdi bloglarda bir site, ürün vs. yazıları genellikle reklam olarak algılanır ama Deezer'ın para verip blog yazdıracağı kadar geniş bir kitlem olmadığı için rahatlıkla yazabiliyorum bu yazıyı :)

Aylin Aslım'ın Zümrüdüanka çıkış şarkısı İki Zavallı Kuş'u dinlemek için girdim Deezer'a, zamanla da siteyi keşfetmeye başladım. Liste yapmak, beğenmek, favorilere almak gibi standart özelliklerinin yanı sıra benim pek kullanmadığım ama arkadaşlarım tarafından çok sevilen Benzer Sanatçılar uygulaması mevcut. Sitenin arayüzü çok basit ve kullanışlı. Yaptığınız listeler ve beğendiğiniz albümler sol tarafta sıralı halde bekliyor. Eğer çok fazla beğeniniz, listeniz varsa ve bu sıralama size karışık geliyorsa klasörleme yapabiliyorsunuz. Klasöre tıkladığınızda içindeki bütün liste ve albümleri tek bir playliste atabileceğiniz gibi klasörün altındaki liste ya da albümleri tek olarak da dinleyebiliyorsunuz. Dinlerken şarkıyı beğenmeniz ve paylaşmanız da mümkün. Paylaşma seçenekleri Facebook, Twitter ve Deezer arkadaşlarınız arasında olabiliyor.

Bunların yanı sıra blogda görebileceğiniz gibi şu an ne dinliyorum ve en çok dinlediğim 5 şarkıyı siteme koyabiliyorum. Bunun yanı sıra bir albümü, playlistimi ya da bir sanatçının diskografisinin de kodunu oluşturup siteme koyabiliyorum. Yaptığım listeleri ya da beğendiğim albümleri offline moduna alarak internet olmadan da bilgisayarımdan ya da cep telefonuma indirdiğim uygulamadan dinleyebiliyorum (Aylık 10 TL vererek)

Site henüz Türkiye'de yeni yeni hizmete girdiği için yerli arşivi pek geniş değil ancak zamanla dinlediğim herkesin ilk albümüne kadar bulabileceğimden eminim. Yabancı müzik arşivi ise fazlasıyla geniş. Bir sanatçının profiline girdiğinizde sistemde olan bütün albümleri sıralanıyor. Sıralamayı ister albümün içindeki şarkıları görerek, isterseniz de sadece albüm bilgilerini görerek yapabiliyorsunuz.

Sosyal medya tarafına gelirsek aktif olarak kullanıyorsanız ve profilinizi gizliye almadıysanız profilinize bakan biri en çok dinlediğiniz 7 şarkıyı, oluşturduğunuz listeleri, beğendiğiniz albüm ve sanatçıları görebiliyor. Eğer o sırada sitede müzik dinlemekteyseniz, dinlediğiniz şarkıları da görebiliyor. Arkadaşsanız birbirinize şarkı önerebiliyorsunuz.

Kötü taraflarına gelince. Siteden müzik indiremiyorsunuz, Itunes'e gönderiyor sizi. Bir de müzisyenin profiline girdiğinizde hepsini dinleme özelliği yok. Albümleri tek tek bir liste haline getirmeniz ya da her albüme girip tek tek tümünü dinle demeniz gerekiyor. Bunların dışında şu an Türkiye'de hizmet veren bütün müzik platformlarından çok ötede, zamanla arşivini genişletip büyüdükçe daha da tadından yenmeyecek bir site olacak. Facebook hesabınız üzerinden üye olabilir ve haksız olmadığımı görebilirsiniz. www.deezer.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları