Karakter Sizsiniz Türkiye

Kitap okuyup hayatı değişenler, bir film patlayınca ona göre takılanlar, bir şarkı hit olduğunda o şarkının ruh haline bürünenler; Karakter Sizsiniz Türkiye!

Bir ürünün popüler olmasıyla pek ilgilenmiyorum, daha önce de bin kere söyledim zaten. Ürün güzelse, ne kadar kişi izlemiş/dinlemiş/okumuş beni bağlamaz kalite ölçütüm kafa sayısıyla alakalı değil yani ben ne "Ayyy şu filmi gördün mü herkes izlemiş kesin süperdir" diyenlerdenim ne de "Yaa herkes izlemiş o filmi ben izlemem kesin bayıktır" diyenlerdenim.

Ama şu popülerlik hadisesi sizce de çok saçma değil mi? Hadi ürün patladı diyelim tamam da herkesdeki bu ruh ve karakter değişimi nedir ya anlatsın biri bana.

Issız Adam'dan sonra herkesde bir Alper ayakları, bir Issız Adam tavrı... Resmen ilişki yaşamaya götü yemeyen adamlar doldu etraf, bütün erkeklerde "Film beni anlatıyor" zırvalığı... Arkadaşım senin ilişki yaşayamama sebebin senin bağlanma sorunun değil dangalak olman. Hayır gören de sanacak ki bütün kızlar bunların peşinde, her gün başka biriyle yatakta.

Ya Aşk Tesadüfleri Sever'e ne demeli? O Issız Adam'lar bir anda aşkı için her şeyi yapan erkekler olmadı mı? Herkes tesadüflere dalmadı mı? Çocukluk aşklarını arayıp sormadı mı?

Prensesin Uykusu'ndan sonra depreşen Redd aşkına ne demeli? Kaç yıllık grubu bir filmle tanıdıkları yetmiyormuş gibi bir de yüz yıllık hayranları gibi dolaşmalar çok bayık değil mi yahu?

Şimdi de Kaybedenler Kulübü sendromu var millette. Herkes anti-popülist, herkes kaybeden, herkes standart. Hele ki şu "Sizinle yatmış mıydık?" sorusu yok mu beni benden alıyor. Millet sanıyor ki bu replikleri söyleyerek cool görünüyor. Yok öyle bir şey işte bu repliklerle tam "standart" oluyorsunuz, farklı değil.


Yabancı filmlerde de durum aynı. Eternal Sunshine Of The Spotless Mind filmini izleyip de aşkına tekrar bağlananlar var lan. Kara Şovalye filmindeki Joker karakterinden sonra herkes bir anda dünya sikime minare götüme adamı oldu çıktı. Ya millette bir anda ateşlenen V for Vendetta aşkına ne demeli? Kaldı ki bu film benim en en en sevdiğim filmdir, repliklerinin hepsi birer şiirdir ama 2005 yapımı bir filmin 2011'de "bir anda" popüler olması da neyin nesidir? Herkes mi anarşist be kardeşim. Tamam hadi o kadar anarşistsen yık bir binayı, çık RTE'nin karşısında ver eline gülü.

Müzikte de durum farklı değil. Mor ve Ötesi'nin Dünya Yalan Söylüyor albümü patladıktan sonra herkes bir anda rockçı oluverdi. Kalanlar da Şebnem Ferah,Duman ve Teoman sendromlarıyla durumu halletti. Şebnem Ferah'ın Sil Baştan'ı Kavak Yelleri'nde bir çaldı, çalış o çalış. Abi o şarkı 2001 yılında çıkan albümünde yer alan bir şarkı, dizide çaldı diye tav olmanı gerektiren bir durum yok yani. Hadi diyelim bilinmiyordu sonra patladı nedir bu herkesdeki format aşkı? Şarkıdan önce aklına bir kere bile silip başlamak aklına gelmedi mi? Dinleyince bir anda aydınlanma mı yaşadın? Her şarkıda kendini bulan insanlar var ya. Demet Akalın-Çanta çalar bir anda atarlar kraliçesi, arkasından bir Sezen Aksu-Gitme çalar süt dökmüş kedi. Ya o Emre Aydın sendromuna ne demeli? Aynı kişiye bir Demir Demirkan-Kahpe dinlet karıyı umursamaz bile ama o Emre Aydın dinlediği anda duygusal ergen bunalımlarına giriveriyor anında. Bir de Emre Aydın'dan sonra hepsi o kadar döndüler ki cücüklüklerine resmen ergenlik sivilceleri pörtledi suratlarında. Ya o 15'lik hayran kızlara ne demeli? Hayatlarında sevgilileri olmamış ama sanki herif gitmiş ve bunu 40 kişiyle aldattmışçasına içten söylüyor "Kim Dokunduysa Sana Ona Git" diye. Teoman dinleyenlerde de aynı tatava, hepsinde bir bar taburesinde kız kesme ruh hali.

En çok da olmadıkları kişilermiş gibi takılanları dövesim geliyor zaten. Her şarkı seni anlatmak zorunda değil, her film karakteri senden izler taşımak zorunda değil ama anlatamıyorsun adama yok annem illa o filmde onu anlatıyor, o şarkı tam onluk. Tanımasam etmesem yutucam ben de, o kadar inanmışlar.Tamam kardeşim, şarkıların ruh hali değişimi normal, bir film izleyip ondan etkilenmek güzel bunların hepsi tamam da bir anda bu kadar şekil değiştirmek çok acayip. Su gibisiniz aq her kalıba uyuyorsunuz. Renkli kişilikler, yelpazesi geniş insanlar falan değil bildiğin karaktersizsiniz!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları