Redd'in Uyandıran "Masal"ı

Redd'i sadece dinliyorsanız sizin için "iyi müzik yapan bir grup"dur en fazla, şarkı sözlerine dikkat kesiliyorsanız "bir şeyler anlatan bir grup"tur en fazla ama Redd elemanlarını bir de sosyal medya üzerinden takip ediyorsanız işte o zaman Redd'i tam olarak anlayan biri olursunuz. Redd, muhalif görünen pek çok grubun aksine (Bkz: Mor ve Ötesi Gerçekten Muhalif Mi?) gerçekten muhaliflerdir. Sadece siyasi ya da sisteme muhalif değil aynı zamanda rock müzik içinde olması gereken ama olmayan işler yaparak, bu ülkede yapılan rock müziğe de muhaliflerdir.

Nedir o olması gereken ama olmayanlar? Bizim rock müziğimiz terkedilmiş adam iniltisi, terkedilen kadın çığlığı, aşkın göt ettiği insan vızıldamalarından ibaret malesef. Dinleyicilerin büyük bir kısmı bundan şikayet eder ancak işler hala böyle yürür. Redd ise tam tersi dünya meseleleriyle ilgilenen, yenilikçi bir gruptur.

Redd, yaklaşık bir haftadır yayınlayacaklarını duyurdukları yeni kliplerini dün yayınladılar. Planları, sitelerinde yayınlamaktı ancak site yoğunluk sebebiyle tekledi, onlar da video olarak Facebook sayfalarında paylaştı. 21 albümünde yer alan "Masal" adlı şarkılarına çekmişlerdi klibi. Albüm kritiğinde bu şarkı için şunları yazmıştım;

"Albümün dikkat çekici ya da dikkat edilmesi gereken şarkılarından biri. Eğer 21 bir karakterse, çığlıkla doğmuş ve arkasından bu şarkı konulmuşsa şarkının sözlerine baktığımızda karakterimizin hayatla ilk yüzleştiği anlardan birini yansıttığı kesin. “Bu küçük ellerle dünyaya tutunmak çok zor” diyen karakterimiz (21) hayata belki de ilk tatlı isyanını çekmiş durumda. “Ben mi seçtim ki bu oyunu, kurallarını seveyim” , “Ben mi diktim ki bu kostümü neden giyeyim?" diyor her yaşımızda dediğimiz gibi. Dayatmalarla, sıkmalarla, sıkılmalarla, baskılarla geçen hayatın ufacık bir isyan bayrağını taşımış 21 küçücük elleriyle"

Klipleri, 26 Şubat 2010 tarihinde yazdığım şekliyle olmuş yani klip şarkıdan kopmamış. Ben "Tatlı isyan" demişim, onlar bol biberli bir isyan gerçekleştirmiş.

Öykü, İmamın Ordusu kitabının yayınlanmadan yasaklanmasını ve yazarı Ahmet Şık'ın tutuklanmasını konu alıyor. Klipteki kitap yazarı "İmamın Ordusu"yla çetin bir savaş gerçekleştiriyor. Klibin büyük bir kısmı tek plan, dolayısıyla kurgu çok hissedilmiyor, aşırı gerçekçi.

Bu tip işlerin yapılıyor olması beni biraz daha umutlandırıyor hem müziğin geleceği ile ilgili hem de tepkisizliğin kalkacağı ile ilgili.

Redd'i cesaretinden dolayı kutluyor, en kısa zamanda Ergenekon kapsamında göz alınmasını bekliyoruz.


Masal SD from Redd on Vimeo.

Yorumlar

  1. Oldboy filmine benzettim ben :/ birde sosyal medyada (özellikle facebookta) çok fazla paylaşım yapıyorlar bir yerden sonra bayıyorsun. 50 kere masal masal klibi dediler beklentiyi yükselttiler sonuç bence hüsran..

    YanıtlaSil
  2. oldboy'u onca tavsiyeye ragmen hala izlemedim malesef, bunla da ovunecek degilim tabii ki. hikaye tamamen ahmet sik tutuklanmasi bence ama belki ondan da etkilenmis olabilirler tabii ki. dedigim gibi filmi izlemedim, yorum yapamam bu konuda.

    sosyal medyanin gucunu farkeden bir grup ve bu gucu de sonuna kadar kullaniyorlar. paylasim sebepleri de budur zaten :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları