Cover me baby

Cover yapanlara hep kolaya kaçan, işi yarım bırakan gözüyle bakılır. Oysa ki iyi bir cover yapmak bazen sıfırdan şarkı yazmanın yanında solda sıfır kalır; hem emek olarak hem de dinleme zevki olarak. İyi kötü hemen hemen herkes ya albümünde ya da sahnede cover yapar, özellikle rock dünyası bu konuda kendini aşmıştır. Pop dünyasının cover anlayışı Sezen Aksu şarkıları ile sınırlı olduğundan onlara çok fazla yer veremeyeceğim bu yazıda ama tabii tarz ayrımı yapmadan sıralayalım dinlenesi, güzel coverları.


Yerli coverlarda bir kaç isim çok öne çıkar. Bunlardan biri kesinlikle Duman'dır. Aslında onları tanıdığımız "Her şeyi yak" şarkısı da bir Sezen Aksu coverıymış ama ne yalan söyleyeyim onlardan önce böyle bir şarkıdan haberim bile yoktu. Orjinalinden çok çok çok daha iyi ve Duman yorum farkını hissettiren, grubu özetleyen bir işti. Daha sonra Asya'dan ve Müslüm Gürses'den aşina olduğumuz "Olmadı Yar" coverı geldi, bu da oldukça başarılıydı.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer isim ise albümlerinde ve TV performanslarında bu coverlara pek yer vermeyen ancak sahnede döktüren Aylin Aslım. Herkesçe bilinen tek coverı "Ben Kalender Meşrebim" olsa da kendisi o kadar güzel şarkılar seçip o kadar güzel düzenlemeler yapıyor ki bir yerden sonra duyup beğendiğiniz her şarkıyı Aylin'den dinlemek istiyorsunuz. Vakti zamanında Myspace sayfasına yüklediği "Gözyaşlarımızı Bitti Mi Sandın?"(MFÖ) çok çok çok başarılıydı. Sahnede ise yine MFÖ'den "Peki Peki" yi çalmakta. İki konserlik yer verdiği Semiha Yankı'nın gizli kalmış eseri "Artislik Yapma" hepimizin kalbini çaldı. Teoman'ın Balans ve Manevra filminin soundtrack albümünde yer alan "Bazı Yalanlar" hala konserlerinde çalsa da dinlesek diye beklediğimiz şarkılardan biri (Kaldı ki ben Teoman şarkılarını başkalarından duymayı pek sevmem.) Bunların yanı sıra çok kötü bir konser kaydıyla dinlediğimiz Duman-Bu Akşam şarkısı var ancak ben hiç bir konserinde denk gelmedim, kötü kayda rağmen onun da düzenlemesi hoş gelmekte. (Not:Projelerde yer alan coverları aşağıdaki listede.)

Sesinin yelpazesi ve tarzıyla kendisine hayran  bırakan Cem Adrian da sahnede ve TV performanslarında coverlardan vazgeçemeyen isimlerden. Seçtiği şarkılar genellikle Leman Sam şarkıları ve çok da güzel yorumluyor. Kendi şarkılarıyla beraber bu güzel Leman Sam şarkılarını da dinlemek büyük keyif. Özellikle "Gün Güzeli" bütün hayranlarınca ezberlenmiş yenilip yutulmuş.

Bir cover grubu olarak kurulmuş ve  uzun yıllar sahnede cover çalmış olan Gripin elemanları için coverlar hala vazgeçilmez. Üç albümleri içinde ilk kez MS 05 03 2011 adlı albümlerinde yer vermiş olsalar da sahnelerinde ve TV programlarında en az üç beş cover yapmaktalar. Albümlerinde yer alan eski bir Nilüfer şarkısı "Yolcu Yolunda Gerek", bu şarkının yanı sıra daha önce de albüm ya da single olarak çıkıp çıkmadığına emin olamadığım "Dalgalandım da duruldum" var. Sahnede ise "Sarışınım" en sık çaldıkları cover şarkı. Hala çalıyorlar mı emin değilim, zira bayadır canlı izleyemedim.

Cover yapılan şarkıyla en çok oynayan belki de Kurban'dır. Öyle bir değiştiriler ki şarkıyı, dinlerken orjinal hali aklınıza gelmez bile. Özellikle Barış Manço şarkılarını coverlayan grubun listesinde Lambaya Püf De, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa var.

Hem sahnede döktürüp hem de bir maxi single ile coverda iddialarını ortaya en sert koyan Kolpa grubu oldu. Özellikle Kadınım(Levent Yüksel), konserlerinde deli gibi çalmasını beklediğim şarkılardandı. Albümde bu tam olarak yansımamıştı kanımca, canlı canlı çok daha iyi söylemekteler.

Konserlerinde döktüren diğer bir grup ise Batı Yakası'ydı. Özellikle Kenan Doğulu-Sımsıkı favorim. Teoman-Duş, Candan Erçetin-Onlar Yanlış Biliyor ve niceleri.

Cenk Han Alkaya'ya da değinmeden geçemiycem. Morrisey'den Irish Blood English Heart ve You Have Killed Me şarkılarına her konserinde yer verir, kendi şarkılarının yanında bunları dinlemek için bile konsere gidilir.

Kadınım demişken Tanju Okan'ın kutsal emaneti olan şarkıyı pek çok kişi söyledi; Teoman, Yaşar, Şebnem Ferah, dörtXdört vs.. İçlerinde en beğendiğim yorum kesinlikle dörtXdört'e ait(Bkz: Bir Kadınım'dır beni dağıtan) onlardan sonra da Teoman gelir. En sevmediğim yorum da Yaşar'a aittir bu şarkıda.

Tüm bunların yanı sıra tek tük cover şarkılar yayınlamış/söylemiş olanlar da var. Aralarında özellikle Dorian'ın "Gel Gör Beni"si en iyilerden. Dağılan ancak arkasında derin izler bırakan ÜçNoktaBir'in Rihanna-Umbrella ve Hande Yener- Romeo coverları unutulacak gibi değil. Tabii Ogün Salısoy'un hakkı da yenecek gibi değil. Hem Ferdi Tayfur-Ben de Özledim'i hem de Erkin Koray-Anma Arkadaş'ı oldukça iyi.

Bunların yanı sıra tribute/proje albümlerde yer alan en güzelleri de bir listeleyelim(Başarı sırası değildir);
  1. Erkekler Ağlamaz-Şebnem Ferah
  2. Ara Sıra Bazı Bazı- Malt
  3. Vurulduk-Buz
  4. Senden Önce Senden Sonra-İzel
  5. Karar Verdim-Aylin Aslım
  6. Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun-Emel Sayın
  7. Bir Çocuk Sevdim-Aylin Aslım
  8. Gönülçelen-Şebnem Ferah
  9. Bu Biçim-Teoman
  10. Aşk Kitabı-Hayko Cepkin
  11. Kimdi Giden Kimdi Kalan-Aylin Aslım
  12. Masum Değiliz-Şebnem Ferah
  13. Maskeli Balo-Athena
  14. Sevgili-Sezen Aksu
  15. Fırtına-Rashit
  16. Olmasa Mektubun-Müslüm Gürses
  17. Sensiz Olmaz-Müslüm Gürses
Bir de coverların yüz karaları var tabii. Ben bu tip müzisyenler için "Yiyemeyeceğin muzu soyma" derim.
  1. Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun-Zakkum
  2. Bir Çocuk Sevdim-Zeynep Dizdar
  3. Aldırma Deli Gönlüm-Ebru Gündeş
Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Siz de yorumlarda ekleme yapabilirsiniz :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları