Fan olmak ve mal olmak arasındaki ince çizgi

Birine hayran olmak şahane bir duygudur. Çok kişinin hayranıyım ben ordan biliyorum. Hayranlık öyle bir sahiplenme hissi yaratır ki insanda kendi ananıza babanıza laf söyleniyormuş gibi hissedersiniz. Takip edersiniz, takdir edersiniz, tartışırsınız,korursunuz kollarsınız falan ama bir yer kadar be arkadaşım. O yerden sonrası fanlık değil mallık oluyor.

Twitter'da bir saldırı grubu var. Öyle bir grup ki göz açtırmıyorlar. Twitter lan en kişisel paylaşım alanı be. Kanun gibi sanki, organize işler bunlar. Zeynep Dizdar'ın uzaklardan sevdiği çocuğa laf söylemek imkansız. "Beğenmedim" dediğiniz anda o grup size saldırmaya,saydırmaya başlıyor. Bir deneyin isterseniz hemen cevap verme süreleri ortalama 1 dakika.

İş Aylin Aslım'a kadar sıçramış durumda. Zira kendisi bir kaç sene önce bir proje kapsamında bu şarkıyı icraa etmişti albümde. Klip falan çekilmedi ama şarkı kendini tanıttı. Aylin demişken hatunun kendi şarkılarına zaten hayranım da coverları da ayrı bir güzel olmakta. Kanımca Türkiye'de en iyi cover yapan kişidir kendisi. Kendisine tapıyor olmamla bu övgünün alakası yok. Tabi Zeynep Dizdar şarkıyı piç edince -evet lan piç etmiş bombok etmiş götüme benzemiş- beğenmeğen herkes de Aylin Aslım'ı paylaşmaya başladı haliyle. Bu yüzden de mal fanlar Aylin'e cephe aldılar. Konuyla alakası bile yok hatunun.

Benim sevdiği,taptığım,hayranı olduğum pek çok müzisyen var. Teoman,Redd,Aylin Aslım vs vs vs gider böyle ama bir gün de kalkıp beğenmeğene hakaret etmedim, sen ne anlarsın demedim. Benim beğenmediğim pek çok iş olduğu gibi onları da beğenmeyenler olabilir.

Müzikal kalite ölçütü ben miyim aq benim beğendiğim birini/eseri beğenmedi diye birini aşağılayım? Herkesin tuttuğu kendine,saygılı bir insanım.

Benim hayranlığım kendi içimdedir. Tavsiye ederim çevreme ama beğenmeğene de ne hakaret ederim ne de dedektiflik yaparım kim ne diyor? ne yapıyor diye.

Peki bu insanların amacı ne? Şimdi hiç "işleri güçleri yok mu? Bunlar boş insanlar." havasına girmiycem elbette ki işleri güçleri vardır ancak kesinlikle boş insanlar. Bir kere fikirlere saygıları yok, bir ürünü beğenmeme hakkını yok saymaktalar. Boş olmayan bir insan kişisel görüşe ve beğeniye saygı duyan insanlardır ve bu malların kişisel görüşe falan saygıları yok beğenmek zorundasın, beğenmiyorsan bile söyleyemezsin,dile getiremezsin... Sebep?? Çünkü onlar seviyor,onlar beğeniyor. Sanki onlar dünyanın merkezinde oval ofis kurmuş yetki mercekleri, sanki biz bir şarkı yorumunu değil de kutsal kitabı,dini tartışıyoruz, sanki Zeynep Dizdar dokunulmaz bir melek...

Şimdi bu insanlar bu hareketleriyle hayranı oldukları ve koruduklarını sandıkları insana zarar verdiklerinin de farkında değiller. Ben Zeynep Dizdar'ı gayet beğenen,dinleyen biriydim, evet o şarkı yorumunu sevmedim ama diğer işlerini beğenmiştim ve şu fani pop dünyasında sevdiğim sayılı isimlerindendi ta ki şu mal fanlarıyla uğraşmaya başlayana kadar. Tamam hatunun konuyla hiç bir alakası yok, tabii ki bu gerizekalıları üstümüze o salmıyor ve tabii ki kendisinin bu yolla savunması onun da hoşuna gitmiyor ancak kadına bir antipatim oluştu artık bu olaylar yüzünden.

Olaylara örnekler vermek gerekirse; görüğüm kadarıyla en son Rahşan Gülşan'ın Aylin Aslım yorumunu paylaşıp "Üzgünüm Zeynepçim ama budur" yazmasına verilen "Sen kimsin? ne müzik eğitimin var da bunu yazarsın,kendini ne sanıyorsun?" cevabı oldu. Bunu yazana sormak isterim; Asıl sen kendini ne sanıyorsun amcık? Senin ne müzik eğitimin var hadi diyelim var hangi müzik eğitimi beğeniyi etkileyebilir? Notayı doğru basmak güzel müzik yapmak mıdır? Müzikal olarak doğru olan herkese güzel gelmek zorunda mıdır?
Benim bu dangalak grupla ilk tanışmam da yine Twitter'da takip ettiğim TwitPaşa'nın (Nickini yanlış yazdıysam affet) Beğenmedim yorumunu paylaşmamla oldu. Gelen yorumlarda ikimiz de etiketlenmiştik ve bildiğin saldırıya uğruyorduk. Küfür edenler,sen ne anlarsın diyenler, hakaret edenler ve bir tweete 5 gün boyunca yorum yaptılar. Ben başta cevap verip adam akıllı bir tartışma ortamına girdim zannederken ne mal olduklarını anlayınca artık hiiç cevap vermeden direk engelliyorum. Ne uğraşıcam?Ne söyliycem de ne anlayacaklar? Ben beğenmedim yazıyorum karı bana kalkmış Zeynep Dizdar röportajı yolluyor. Ulan ne alaka? Röportajı okuyunca şarkı daha mı güzel gelecek? Şarkıyı birden beğenecek miyim? Ayrıca neden beğendirmeye çalışıyorsun? Dinlemişim,beğenmemişim bu kadar basit bir olay,sanane bundan.

Fanlık bu değildir arkadaş. Fanlık albüm almak,konserine gitmek,seviyeli tartışmak,beğenmeğene saygı duymaktır.

Şimdi bu yazıyı okuyunca bunlar adam mı olacaklar? Yaptıklarının saçmalığını mı görecekler? Yok böyle bir şey hatta bu yazı için ayrıca tatava yapacaklar. Hee içlerinde varsa okuyup adam olacak biri ona da şunu söylemek isterim; Aga sen de benim sevdiğim kişileri sevmiyorsundur,takmayalım böyle şeyleri.

Dip Not: Helen Harpır'ıma sevgilerle...

Yorumlar

  1. Koyu bir Zeynep Dizdar hayranı olarak size söylemek istediğim şey şu tabii ki bu tarz fanlara ben de karşıyım ama Dünya'nın her yerinde sanatçıların bu tarz saldırgan fanları vardır Madonna için bir fanının cinayet işlediğini biliyorum bu nedenle bence bu kadar takmamak lazım sonuçta burası sanal bir ortam bence bu kadar incilmeniz gereksiz yine de onlar adına sizden özür dilerim... Zeynep Dizdar'a zarar gelmesini hiç istemem çünkü gerçekten de onu uzun yıllardır bire bir takip eden bir hayranı olarak şunu söyleyebilirimki bu ülkedeki en şeker sanatçılardan birisidir kendisi.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  2. Zeynep Dizdar'la zaten bir problemim yok,eminim söylediğin gibidir de. Derdim bu mal kafalarla :) Keşke herkes sizin gibi adam akıllı hayranı olsa

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları