Çakmanın çakmalığı

"Hayrola gençleeer!" diyesim var a dostlar. Bizim ülkede müzik anlayışı "Yerli Hebele"den ibarettir. İş o kadar mala bağladı ki Allah'ın Davut Güloğlu'nu bile gay olsa da taş olan Ricky Martin'e benzetebiliyoruz. Kim çıkarsa çıksın mecburiyetmiş gibi illa ki yabancı bir gruba/müzisyene benzetiyoruz. Her ne kadar Ricky Martin Marilyn Manson'a maymun dememiş olsa da bizim Ricky Martin'imiz(!) canımız ciğerimiz Manson Hayko(!)'ya bu lafı etmiştir.

Her yeni çıkan birine benzetilir artık buna alıştık da bizim ağır taşlar nasıl yeni çıkan yabancıların çakması ilan edildi onu anlamakta hala güçlük çekerim. Şebnem Ferah kendini geliştirip yenilese de tarzını korumuş, kollamış bir hatun kişidir mesela ama yoook o Amy Lee'nin çakması her ne kadar Şebnem, Amy Lee yaz kamplarında piyano gıdıklarken Türkiye'yi sallıyor olsa da illa ki Amy Lee'nin çakmasıdır. Kimse de kalkıp "Amy Lee Şebnem Ferah çakması" demez çünkü Amy Lee yabancı. Yabancıysa zaten %100 kalitelidir, Şebnem ise yerli kesin araklamadan edemezdir.

Geçen yıla kadar adını sanını duymadığımız Lady Gaga her ne kadar sevdiğim bir hatun olsa da kalkıp Hande Yener'le kıyaslanması sinirimi bozuyor, burda GaGa'nın suçu yok bizim yerli müzik anlayışımız çakmadan ibaret. Kimse oturup albümü eleştirmez, sözlere bakmaz, besteleri sallamaz; hedönün çakması der ve bütün müzik eleştirmenliği bu kalıbın üstüne kurulu bırakır.

Hande Yener'in kariyeri farklı tarzlarda devam etmiştir sürekli. İlk zamanları pop hatta bazı dönemleri fantazi pop iken bir anda elektronik müziğe geçiş yapıp son olarak da pop adı altında isimlendiremediğimiz bir müzik türüyle devam etmiştir kariyerine. Her denediği tarzda da gerek satış olarak gerek beğeni olarak hakkını vermiştir. Hatta Twitter'da gördüğüm ama kime ait olduğunu hatırlayamadığım güzel bir yorumla özetleyeyim; "Aynı rafta farklı tarzlara sahip albümleri olan tek yerli sanatçı"dır kendisi.

GaGa'yla kıyaslandığı tarza geçişi Apayrı albümüyle olmuştur ki o albüm 2006 yılında çıkmıştı yani GaGa'nın ilk albümü olan The Fame'den 2 yıl önce. Hesap ortada.

Her ne kadar birilerinin çakması olarak çıkan gruplar olsa da (bkz: Zakkum-Placebo) her çıkana etiket olarak başka bir grubu yapıştırmanın kimseye bir hayrı yok, gelin biz sırf Türkiye'de doğdular, burada müzik yapıyorlar diye birilerini ezmeye çalışmayalım, kalitesiz/çakma/arak damgası vurmayalım, destekleyelim ki sonuçlarını da görelim.

Nasıl ki hiç bir ilgi alaka gösterilmeyen basketbol sporu bu ülkeye dünya ikinciliği kazandırdı, bu iş öyle olmasın. Biz destekleyelim, başarı yolunda arkalarında olalım, güzel sonuçlarda sevinip göt gibi kalmaktansa "Ben biliyordum laan" diyelim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları