Tarihi Değiştiren Kadınlar

Bir maaş sonrası Megavizyon gezisi sırasında keşfettiğim serinin en ilgi çekici kitabıydı ve alınmasının üzerinden bir hafta geçti ve bitti. Benim gibi kitap okumaya pek meraklı olmayan birini bile cezbeden bir kitap yani, öyle bakın olaya.

Hatun milletinin alışveriş çılgınlığı bazen işe yarıyabiliyor. Kitaplar arasında kendimi kaybetmiş bir şekilde dolaşırken yan yana duran Ali Çimen serisi çok hoşuma gitmişti. Kitap okumayı sevmem ancak ilgimi çekecek kitapları da elimden düşürmem, bir çırpıda bitiririm. Okuyacağım kitabın roman ya da öykü olmasındansa inceleme,biyografi ya da otobiyogarafi olması daha bir hoşuma gider hele ki tarih ile alakalıysa şu işe bakın ki bu seri de tarih olaylarını değişik kategorilerde ele almış güzel bir seriydi; Tarihi Değiştiren Olaylar, Tarihi Değiştiren Kadınlar, Tarihi Değiştiren Konuşmalar, Tarihi Değiştiren Savaşlar, Tarihi Değiştiren Bilginler, Tarihi Değiştiren Askerler, Tarihi Değiştiren İmparatorluklar şu an aklıma gelen seri kitapları. İşte ilk kitabımız; Tarihi Değiştiren Kadınlar.

Öncelikle bünyesinde yer alan kadınlara bir bakalım;

    Cleopatra
    Hz. Asiye
    Hz. Meryem
    Hz. Hatice
    Jeanne d’Arc
    Hürrem Sultan
    Catherine de Medici
    Kraliçe I. Elizabeth
    Elizabeth Bathory (Kanlı Kontes)
    Kösem Sultan
    Büyük Katerina
    Florence Nightingale
    Harriet Beecher Stowe
    Kraliçe Victoria
    Marie Curie
    Helena Rubinstein
    Rosa Luzemburg
    Mata Hari
    Amelia Earhart
    Isle Koch
    Simone de Beauvoir
    Rahibe Teresa
    Rosa Parks
    Jiang Qing
    Indira Gandhi
    Eva Peran (Evita)
    Margaret Thatcher
    Valentina Vladimirovina Tereşkova
    Benazir Butto
    Oprah Winfrey

Görüldüğü üzere dolu dolu bir kitap ancak bir tane bile Türk kadını yok aman ne güzel. Kızmanın da manası yok çünkü bir durup düşündüğünüzde hakkatten bir tane bile tarihi değiştiren bir Türk kadını olmadığını göreceksiniz bu yüzden milliyetçi duygularımızı bir kenara bırakıp feminist duygularımızla devam ediyoruz.

Listede adına aşikar olduğumuz bir kaç isim mecvut ancak içlerinde öyle isimler var ki icraatlarını, yaptıklarını biliyoruz ancak adlarını bilmiyoruz, duymamışız. Oysa ki bir çoğu bizim tarih müfredatımızda bile olması gereken isimler ki zaten icraatlarından haberdarız aynı müfredatta. Özellikle de Büyük Katerina icraatlarına hiç uzak olmadığımız bir isim Kırım Savaşı’ndan Azak Kalesine kadar geçen ders konusu onun eseri.

Seçilen kadınlar sadece iyilik melekleri değil elbette, canilikleri ve şiddet arzusuyla mevzu olan kadınlar da mevcut. En güzel örneklerden biri vampir efsanesinin anası Kanlı Kontes ve Alman Nazisinin toplama kampının vahşi komutan karısı Isle Koch’u okumak size pek keyif vermeyecektir (umarım). Bunların yanı sıra kendisine hayran bırakan kadınlar da mevcut mesela Amelia Earhart, Büyük Katerina, Marie Curie başarının vajinalıları.

Kitabı okuduğunuzda Sex and the City vari kadın dünyasına giriş, hadi okuyalım kadınları çözelim vari bir durum beklemeyin zira bu kadınlar sizin bildiklerinizden değil. Çoğu kadınlık kurallarını teperek bir şeyler yapmış, kimi direk kadın-erkek eşitliğine yoğunlaşmış ancak genel olarak kadınlarla ilgili bir sonuca varmak isterseniz ben size yekten söyleyeyim; “Kadın isterse uzaya da çıkar, Atlantik’i de geçer” yani işin özü dünyadaki en başarıya yakın insan kafasına bir amaç koymuş kadındır zira zekası ve cazibesini kullanarak başarıya ulaşanların sayısı kitapta azımsanmayacak çoğunlukta.(bkz: Cleopatra)

Her bir kadın için ortalama onar sayfa ayrılmış başında bir sayfalık kısa özet daha sonrasında geniş özet ve daha sonra bir sayfa “Notlar” adı altında bir toparlama mevcut yani ayrılma sistemiyle okuması daha da zevkli hale getirmiş yazar. Ayrıca dil olarak da sıkıcılıktan uzak, okuma hevesini arttırıcı bir yöntem kullanılmış tarih düşkünleri zaten severek okuyacaktır ancak pek ilgilenmeyen de sıkılmadan bitirebilir.

http://kitap.antoloji.com/tarihi-degistiren-kadinlar-2-kitabi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları