Alemsin inci



Staj yerimdeyken bir öğlen geyiğinde adı geçmişti de keşfetmiştim inci sözlüğü. Girdiğimde kafamdaki sözlük formatından çok uzakta, forum vari ve küfürlerin havada uçuştuğu bir yerden öteye geçmemişti aslında fazlası da yok. Öyle derin bir felsefesi ya da anarşist bir tavrı falan yoktu, hala da yok.

Gel gelelim inciciler sitelerinden çok yaptıkları saldırılarla adlarını duyurdular. Başlarda zararsızlardı sadece programlara içinde bol "İnci" geçen mailler atıyorlardı ki mailler de zararsızdı öyle küfür vesaire yoktu. "İnci bir kolyeye bilmem ne kadar vermişsiniz doğru mu?" diye Pelin Batu'ya, "Topkapı sarayında inci kaplı bir sözlük varmış" diye Murat Bardakçı'ya mailler atıyorlardı, bunları kaydedip İnci Sözlük Hede Saldırısı diye video paylaşım sitelerine yolluyorlardı o kadar. Bir yerden sonra ip koptu ki galiba bunda Mesut Yar'ın parmağı var :) Her neyse saldırdıkları programlar büyüdükçe saldırı şekilleri de daha sert olmaya başladı, sonra sözlüklere falan dadandılar. Bizim Kötü Sözlük saldırısında gördüğüm biricik sloganları daha sonra özellikle 'Kötü Sözlük Zirve Tayfası'nda vazgeçilmez repliğimiz oldu; İnci Siker.Bir de cCc Üşüyoruz Reis cCc, cCc inci siker cCc falan vardı, bunları da severiz.

Geçtiğimiz günlerde Okan Bayülgen'in üçlemelerinden birinde açık açık İnci Siker dediler, ortalık yıkıldı. Dün ise kendilerini aştılar resmen.

Korhan'la Leman'da oturup bir yandan sohbet bir yandan internette gezinme, "Sana şunu izleticem, bunu okudun mu?" durumlarının arasında Facebook'da giriş yerindeki tuhaflık gözümüze takıldı. Şifre yerinde inci yazıyordu. Aklıma ilk inci sözlüğün Facebook'a saldırmış olabileceği geçti ama "Yok artık o kadar da değil" dedim, o kadarmış gerçekten. Direk siteye saldırı değil ama çeviri dosyalarında yaptıkları değişikliklerle saldırı düzenlemişlerdi. Servera ya da siteyi çökertmeye yönelik değil tamamen makara amaçlıydı ama klasik sloganları İnci Siker'i kullanmıyorlardı.

Direk inci sözlük'e girdik başlık yukarlarda tabii verilen haberlerin linklerini paylaşıyorlar ama her yerde aynı haber zaten.

İnci Sözlük kendisini aştı ve direk Facebook'u sikti. Daha önce Facebook gruplarına hatta özellikle de Ekşi Sözlük'ün Facebook sayfasına saldırı düzenlemişlerdi. Tartışma panosu incilerle dolmuştu falan ama bu bambaşka bir hedef.

İncicilerin amaçları ne bilinmez, öyle Dövüş Klübü felsefesi de beklemiyorum tabii ama bu kadar da amaçsız olamazlar diye düşünüyorum, var bu işin bir sebebi ama ne? Sırf eğlenme amaçlı bu kadar siteye saldırı, bu kadar organizatör ruh olamaz, olsa bile üyeler neyin gazına gelip yapıyor ki bunları? Sonuçta duyurulan hep sitenin adı ki şu an üye alımına da kapalı. Oranın yazarı olmakdan mı övünüyorlar yoksa sitenin adını duyurmaya mı adamışlar kendilerini bilemiyorum.

İnci sözlük'e bakış açıları da enteresan. Üyesi olmadığı halde çok seveni de var nefret edeni de. Kimisi inci sözlük'ü internet dünyasının haylaz çocukları olarak görüyor hani şu camlara taş atıp kaçanlar ya da zillere basıp toz olanlar gibi. Sevimlilerdir onlar insanın kızası da gelmez pek. Kimisi de işi gücü olmayan, bilgisayar başında takılan abazan grubu olduğunu düşünmekte genelde sevenler buna "Abi orada üye olanlar sağlam Ekşi Sözlük yazarları, avukatlar, doktorlar..." diye karşı çıkmakta.

Üyeleri kim bilinmez ama bence yaptıkları güvenlik hatalarını bularak ve insanların gözüne sokarak eğlenmek. Hepimizin gözündeki "yıkılmaz site Facebook" imajını yıktılar mesela ya da televizyondaki güvenlik açıkları. Her gelen maile sazan gibi atlayan sunucuların hallerine güldük. Oraya atılan maillerin kaçı geyik amaçlı belli bile değil ama inci bunu hem göze sokarak hem de çaktırmadan yapıyor artık nasıl yapıyorsa... O da onların sırrı olsun.

Sonuç olarak site güvenliklerini hatta kanunları bile hiçe saydıkları kesin, bizim Kötü Sözlük admini chicqo'nun bununla ilgili şahane bir yazısı var mesela, bütün kanun maddelerini tek tek yazıp, açıklayıp durumu anlatmıştı. Yaptıkları aslında yasadışı direk olarak veri kaybına ya da erişim engellemesine sebep oldukları site saldırıları mevcut. Kadın Sözlük'e yaptıkları saldırı sonucunda mail kutum sözlükten gelen "İnci Siker" mailleriyle dolmuştu, Kötü Sözlük için de aynı şey geçerli olacaktı az kalsın bir süre erişime kapatıp düzeltmeye giriştiler ya da sadece üye olup direk yazarlık vasfı alıp inci sikeer başlıkları açmakla yetindiler.

Aslında İnci Sözlük yaptıklarıyla güldüren ancak yaptıklarına maruz kaldığınızda sinirlendiren bir sözlük. Yani Ekşi Sözlük saldırısına gülerken bir anda sizin sitenize de saldırıp çıldırtabilirler. Biraz Bana dokunmayan incici bin yaşasın durumu yaratıyorlar. Yine de varlar ve hiç bir şekilde durdurulamıyorlar, gün geçtikçe büyüyor, büyüdükçe ünleniyor, ünlendikçe saldırıyor, saldırdıkça büyüyorlar ve bu kısır döngü hangi sitede "İnci sikeer" mesajı göreceğimizi bilmeden merak içinde devam ediyor.

cCc Üşüyoruz Bihter Reis cCc

Yorumlar

  1. adam haklı beyler. güzel bir yazı olmuş.

    cCc İnci Siker cCc

    YanıtlaSil
  2. Adam haklı inci siker

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları