Telif hakkında görülmemiş dava

İclal Aydın’ın ne yazılarını ne de kendisini takip ederim, çok antipatik gelen bir tarafı vardır bana. Lakin mesaj kutuma düşen haberine de kayıtsız kalamadım. Benim kayıtsız kalamamamdan ziyade esas konu buna medyanın nasıl kayıtsız kaldığı. Hatun sadece kendi köşesinde duyurabilmiş olayı, yazık. Olay şu; malum İclal Aydın oyunculuk da yapıyor, vakti zamanında bir dizide oynamış, parasını alamadığı için dava açmış, kazanmış ve parasını almış. Buraya kadar iş gayet normal ve olması gereken haliyle ilerlemiş ancak işvereni bu işin peşini bırakmamış ve karşı dava açmış.
Adamın dava açması bile saçmayken bir de üstüne davayı kazanmış. Sonuç; oynadığı diziden aldığı parayı geri iade ettiği yetmiyormuş gibi bir de faizini ödemiş aldığı paranın. Yani hem dizide bedava oynamış hem de zarara girmiş oluyor. Peki davayı nasıl kaybetmiş İclal Hanım? Sözleşmenin aslı bulunmadığı için. İclal Hanım’da sözleşmenin kopyası, kopyanın altında da “Aslı işverendedir” ibaresi var, mahkeme aslını istemiş, iş veren aslını bulamadık demiş ve dava işverenin lehine sonuçlanmış.

Adam zaten aslını götürdüğünde davayı kaybedecekken aslını bulur mu? Bulsa verir mi? Kendi açtığı davada alehine delil sunar mı? Sunmaz tabii ki. Peki dava aslının altındaki imzaları, maddeleri ve en önemlisi “Aslı işverendedir” ibaresini es geçip nasıl böyle bir karar vermiş olabilir?

Dizi sektöründe dönen paralar, set şartları hep sorun ve tartışılan bir konuyken böylesini ne Türkiye’de gördük daha önce ne de dünyada herhangi bir örneği vardır bu davanın. Hiç bir telif hakkı davası bu kadar gerzekçe sonuçlanmamıştır, bir daha da sonuçlanmaz diyemeyiz ama demek isteriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları