Müzikten anlamayan adamlar müzik dergisi yaparsa


Türkiye’de müzik piyasası zaten malumken, az çok iyi iş çıksa da çıkan işler söndürülürken, dandik dundik gruplar medya tarafından şişirilirken 2009′un son, 2010′un ilk büyük gafına imza attı Billboard. Ocak ayı sayısında son 10 yılın en iyi 50 Türkçe albümleri listesi hazırlamışlar kendi çaplarında. Bu kadar mı kötü, bu kadar mı bilgisiz, bu kadar mı sığ bir liste olur? Çok kızdım ey okur!
Listeyi sizin için yazayım bir, onun üzerinden gidelim;
50. Sezen Aksu-Bahane
49. Panik-Almayan Böyle Olsun
48. Luxus-Acayip Şeyler
47. Aydilge-Küçük Şarkı Evreni
46. Nazan Öncel-Yan Yana Fotoğraf Çektirelim
45. Hakan Kurşun-Kütle
44. Gripin-Hikayeler Anlatıldı
43.Vega-Tatlı Sert 2
42. Mazhar Alanson-Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar
41. Mor ve Ötesi-Büyük Düşler
40. Kreş-Zaman Yok
39. Emre Aydın-Afili Yalnızlık
38. Fuat-Her Ayın Elemanı
37. Mirkelam-Kalbimde Parmak İzin Var
36. Redd-Kirli Suyunda Parıltılar
35. Çamur-Bu Aşkın Izdırabını
34. Pinhani-İnandığın Masallar
33. Flört-Cemiyette Pişiyoruz
32. Aylin Aslım ve Tayfası-Gülyabani
31. Ramiz-Bitmez Bu Rap
30. Nekropsi-Sayı 2
29. Replikas-Avaz
28. Kurban-İnsanlar
27. Rashit-Adam Olmak İstemiyorum
26. Athena-Adam Olmak İstemiyorum
25. 110-Kontrol
24. Gevende-Ev
23. Cem Adrian-Ben Bu Şarkıyı Sana Yazdım
22. Gripin-Gripin ‘07
21. Dandadadan-Ben Sana Birini Android
20. Çilekeş-Y.O.K.
19. Duman-Seni Kendime Sakladım
18.Teoman-17
17.Mirkelam-Mutlu Olmak İstiyorum
16. Rebel Movies-Are You Satisfied?
15. maNga-Şehr-i Hüzün
14. Kurban-Ters/Sert
13. Kenan Doğulu-Festival
12. Hayko Cepkin-Tanışma Bİtti
11. Göksel-Körebe
10. Ceza-Yerli Plaka
09. Tarkan-Karma
08. Vega-Hafif Müzik
07. maNga-maNga
06. Sakin-Hayat
05. Hayko Cepkin-Sakin Olmam Lazım
04. Şebnem Ferah-Can Kırıkları
03. Ceza-Rapstar
02. Mor ve Ötesi-Dünya Yalan Söylüyor
01. Duman-Belki Alışman Lazım
Bu kadar saçma bir liste yapmayı başardıkları için öncelikle kendilerini tebrik ediyorum zaten büyük bir saçmalığa imza atarak 9 yıllık süreci son 10 yılın en iyi albümleri olarak değerlendirmişler. Daha 2010 ocak ayında 10 yılı değerlendirmeleri ilginç.Bu salaklığı ancak Billboard yapabilirdi zaten. Öncelikle bu liste okuyucuya açılmış bir anketin sonucu değildir, ekibin kendi kişisel zevklerinin ürünü anladığım kadarıyla ancak ekibin de çok bilgili ya da zevkli olduğunu söylemek zor. Öncelikle sakın “Sevdiği kişiler yok, ayar veriyo” sonucu çıkmasın, liste gerçekten hiçbir açıdan elle tutulur bir liste değil.
Bir kere herhangi bir kriteri yok. Neye göre listelediniz? Albüm satış rakamına göre mi? Kalitesine göre mi? Yarattığı etkiye göre mi? Çünkü bu tip bir liste ancak bu kriterlerle oluşturulur. Eğer kriter albüm satışıysa (ki olmamalı zira bizde albüm satışlarına bakarak liste yapılamaz) hiç satmayan albümler de listede ; eğer kriter kaliteyse pop, rock, rap gibi ayrı kategorilere bölünerek hazırlanmalıydı 10 rock, 10 pop, 10 rap, 10 toplama, 10 cover albümüyle oluşturursunuz 50 albümü; yok eğer biz yarattığı etkiyi ele alıyoruz diyorlarsa -ki anket yapmaya gerek duymuyorlarsa süper müzik zevk ve bilgi,donanımlarına güveniyorlar demektir- bu liste olmamıştır.
Listede bir 17 albümüyle Teoman varken kariyerlerindeki iki albümü toplasak bir albüm etmeyecek maNga nasıl üstlerde ve iki albümüyle de olur? Teoman‘ın en verimli dönemi 2000′li yıllar zaten. En Güzel Hikayem, Renkli Rüyalar Oteli, Gönülçelen, İnsanlık Halleri dururken şu listeye bir albüm daha sokamamış adam, yazıklar olsun. Feridun Düzağaç‘ın adı bile geçmiyor zaten Orjinal/Alt yazılı albümündeki Alev Alev, Cumartesi, Boş Ders Şarkısı nasıl unutulmuş? Uykusuza Masallar‘da Beni Bırakma, Çok Aşık, Hazır Cevap, Söz Ver nasıl gözardı edilmiş? Pentagram-Bir bu ülkede çıkmamış mı? Ogün Sanlısoy o güzel O Gün ve Üç albümünü hiç yapmasaymış daha mı iyi olurmuş da listeye girmemiş? Madem bu liste “Türkçe Albüm” listesi o kadar pop ve rap albümü de var hani Sertab Erener,Hande Yener? Hadi herifin her yaptığına sırt çevirdiniz, duyurma gereği duymadınız eyvallah dedik de Cenk Han Alkaya-Gülmeyi Dene şu 50 albüm içinde en az 30′una nanik yapacak kalitede değil mi?
Listede olmayanlar kadar olanlar da sorun; Ramiz Var Mısın Yok Musun?’da çıkıp iki şarkı söyleyip ünlü oldu, albüm yaptı ve son dokuz yılın en iyi 31. albümü öyle mi? Ya bi siktirin gidin bir tane bile hit çıkmadı o albümde. Aynı durum Fuat için de geçerli belki rap dünyasında çok tanınıyor, biliniyor, seviliyor olabilir ancak Her Ayın Elemanı albümünden tek bir şarkı söyleyin müzik dünyasını sarsan, hala bilinen, geçerliliğini sürdüren. Çıktı, patladı, söndü ve bitti. Sakin en iyi 6. albüm olmuş tamam güzel albüm falan eyvallah ama böyle bir listede yer almaları bile gaf zira ne sahnede ne programlarda elle tutulur bir kaliteleri yok tamam sadece albümü değerlendirmiş olalım yine de Sakin en iyi 6. albümü yapmış değiller daha çok yolları var, pompalamaya gerek yok herifleri.
Şimdi bu listeyi ben niye bu kadar ciddiye aldım da günlerce her gördüğümde kendimi yedim, yazısını yaptım? Şöyle ki sevgili okuyucu insan evladı dinleyici olarak sevdiğin sanatçının ödüllendirilmesi sevindirir seni, sevinir geçersin, ödüllendirilmezse biraz dert eder sonra siktir edersin. Ancak bu aslında müzik dünyasını dinleyici açısından tıkayan bir hadisedir çünkü sahip çıkmadığın sürece böyle salak listeler olmaya, bu gerizekalı zihniyete sahip medya organlarının şişirip önüne koyduğu grupların iyi olduğuna inanmaya, giderek kalitenin düşmesine, kaliteli iş yapanların sürünmektense müziği bırakmasına sebep olacaksın.. Şaşırdın mı bebeğim? Kelebek etkisi!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları