Tarihimizdeki “Kelebek Etkisi”

The Butterfly Effect filmi herşeyden öte teorisiyle izleyenlerin ağzını bir karış açık bırakmış bir filmdi. Teori basit ancak gözardı ettiğimiz bir gerçekten ibaretti; bugün yaşadığın çok basit bir olay yarınını kökten sarsar. Filmin giriş sahnesindeki açıklama çok daha etkileyicidir; “Bir kelebeğin kanat çırpışı gibi küçük birşey;tüm dünyanın yarısını dolaşacak bir tayfuna neden olabilir…” düşündüğünüzde bu teorinin hayatın her alanında böyle olduğunu görebilirsiniz. Son bir kaç gündür kafamı kurcalayan bir kaç tarihsel tercihimizde olduğu gibi. Bence tarihimizde “Kelebek Etkisi” yaratan olaylar!

İslamın kabulü

Büyük bir kısmı Şamanizm dinini yaşarken Türklerin Araplarla karşılaşması ve o dönem Arapların cihat politikasıyla Türkler de İslamiyet’e geçiyor falan filan, okul hayatınız boyunca gördüğünüz konular ancak öyle olmasaydı ne olurdu? Düşünün mesela Türkler İslamiyet’i değil de Hristiyanlığı seçiyor… Öncelikle özellikle Osmanlı döneminde Avrupa’nın din adı altında yaptığı savaşların olmayacağı, olamayacağı kanaatindeyim, Bizans İmparatorluğu’nun sonunu getirerek Ortadoks’ların merkezi olan İstanbul’u alacakları için de ayrı bir gücü elinde tutacak ve bu güç daha sonra onu bitiren özellik olamayacaktı. Biliyorsunuz ki özellikle Ruslar azınlık bahanesi öncesinde Ortadoksların koruyucu iddiasıyla iç işlere karışabiliyordu, eğer Türkler Hristiyan olsaydı zaten kendi dininin insanlarının koruyuculuğunu üstlenmek üçüncü şahsiyetlerin vazifesi olmayacaktı. Azınlık mevzusuna gelirsek; o dönem sorun olan azınlıkların büyük bir kısmının Hristiyan olduğunu, inanç özgürlüklerini yaşayamadığıklarını bahane etmelerini falan düşünecek olursanız bu isyanların normaldekinden daha vızırtı olacağı garanti.

Büyük bir ihtimalle şuanki topraklardan çok daha geniş bir ülkeye sahip olacak, şimdi olduğumuz gibi oynatılan kukla değil, kuklaların ardındaki el, ağzından çıkacak söz beklenen ülke olacaktık diye düşünüyorum.

Günümüzdeki etkilerine gelecek olursak; Doğu-Batı kargaşasının daha az olacağı, daha az çelişkili, farklılıklara daha açık olacağımız kanaatindeyim.

Fethi tutumu

Osmanlı’da fethedilen yerlerde bir sorun görülmezse herhangi bir asimile politikası yapılmaz, dile,dine karışılmazmış. Özellikle dil konusu bence tam bir “Kelebek Etkisi”! Düşünün ki haritalarda çizilmiş en geniş toprağa sahip bir millet dil politikası uygulamıyor, uygulasaydı ne olurdu? Dünya dili kesinlikle Türkçe olurdu. Türkler tarih boyunca alfabe değiştirse de dili her zaman Türkçe olmuştu yani o dönemde dil politikasının uygulanması bugün Türkçe yaygınlığını şuankinin en az 3 katına çıkarır, Türkçe’yi zorunlu diller arasına sokar, filmlerimizden müziklerimize kadar her sanat ürünümüzü ülkemizdeki gibi yayabilirdik. Bakmayın bu basit birşey değil!

İlim irfan yuvası Türkiye

Einstein’ın Almanya’daki baskılar yüzünden beraberindeki 40 kişilik ekiple Türkiye’de çalışma izni istediği rivayet edilir, yolladığı mektup da ortadadır aslında ancak hala iddia denmektedir o ayrı konu. Talebinin reddedildiğini varsayıyorum ki kendisi A.B.D’de çalışmalarına devam etmiş, yaptığı pek çok iş A.B.D imzasıyla bilim dünyasında yer almıştır. Büyük hata!

Bu sadece ufacık bir nokta. Bunun yanısıra Avrupa ülkelerinin sefalet dönemlerinde sefa süren doğu, zenginlikleriyle, bilimiyle çok çok ilerdeyken, Osmanlı’daki gelişmeler Avrupa’nın ağzının suyunu akıtırken bir anda tepetaklak oluvermişler. O dönem yakalanıp sürekli bir adım ileti götürülebilseydi, sanayi devrimini yakalayabilseydi şimdi Japonlara ağzımız açık bakıyor olmayacak, “Şöyle birşey çıkartsalar da rahat etsek” demeyecek,oturup yapacaktık!

Darbetaklak!

Demokrasiyi düzeltmek için demokrasiyi yoketmekten daha saçma birşey olamazdı herhalde. O dönem insanlarının yaşadıkları,işkenceler vs.. hepsini geçtim ancak yaratılan toplumdan geçemedim; apolitik, düşünmeyen ve daha sonra Turgut Özal’la gelen az iş çok para, kısa yoldan voliyi vurma düşüncesinin yaygın olduğu topluma tahammülüm yok malesef. Seçimden çok yılın moda rengini merak eden kızlar, derin devletten çok maç sonucunu merak eden oğlanları sevmiyorum!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları