Hile,şans,zeka,kader

Film izlemekte geç kalmam artık efsane (Son Durak’ı çıktığı gün izledim ona sayın :) ) Dünyayı kasıp kavuran bu filmi nasıl bu kadar geç izledim? Onu da geçtim bu kadar güzel bir filmi nasıl bu kadar geç izledim? Allah beni kahretsin o zaman :)

Hikayemiz kenar mahalleli bir çocuğun bizdeki Kim 500 milyar ister yarışmasına katılmasını konu alıyor. Son soruya gelmiş ve son soruda süre dolmuş. Çıkışta gözaltına alınıyor hile yaptığı gerekçesiyle. Kimin aklından geçmezdiki bu düşünce. Hiçbir eğitim almamış bir çaycı bir çok kaymak tabakanın gelemediği bir yere gelmiş ve kazanmak üzere. Hakkıyla olduğuna inanmak tabii ki zor hem de Hindistan gibi bir ülkede.

Jamel ve ağabeyi Salim din çatışmalarında ailesini kaybediyor ve sokaklarda yaşamaya başlıyor. Aynı saldırıda ailesini kaybeden Latika da onlara katılıyor. Çocuk tacirlerinin eline düşen üçlü dilenmeye zorlanıyor. Bu arada hayat kurbanını seçmiştir tabi; Salim. Film boyunca kötü adam olmak onun görevi daha çocukluğundan itibaren. Çocuk tacirlerinin kötü çocuğu Salim, kardeşini kör yapacaklarını anladığında kardeşi ve Latika ile kamptan kaçıyor ancak kurtuluşları olan treni yakaladığında Latika’yı bırakıyor, intikam duygusu.

Bir süre trenlerde kaçak yolculuk yapan,birşeyler satan ikili yakalandıklarında atılarak Tac Mahal’in önünde buluyorlar kendilerini. Ayakkabıları çalıp satma, dandik tur rehberliği,fotoğrafçılık ve araba soygunu yaparak geçinen ve kendilerince bir çete oluşturan ekip Jamel’in Latika takıntısıyla geri dönüyorlar. Para karşılığı satılmaya başlanan Latika’yı kurtarmaya gittiklerinde ellerinden kaçtıkları çocuk tacirleri ekibiyle burun buruna buluyorlar kendilerini. Salim’in mafyaya girişi de burada başlıyor zaten.

Bu kadar spoiler yeter size :) Gelelim filme;

Salim, kendisini hile yapmakla suçlayan polislere ve sunucuya soruların cevabını nerden bildiğini kanıtlamak zorunda hissediyor kendini; çünkü o sorulan her soruya cevap veriyor. Sorular ve hayatının anlatılması filmin esas numarası zaten. Soru ve arkasından hikayesi.

3 soruyu bilmiyor; bir tanesi ikinci soru. Hindistandaki hemen hemen herkesin bildiği bir soru ancak bilmiyor,seyirciye soruyor. İkinci soru sonlara doğru geliyor, reklam arasında sunucu tuvalette aynaya cevabı yazıyor, acaba doğru mu? Üçüncü soru da son soru, soru geldiği anda “Aaa biliyor” diyorsunuz eğer ayrıntılara dikkat eden bir izleyiciyseniz, bakalım biliyormuymuş :)

En sinir olduğum şeyi yapayım mı? Sonunu söyleyeyim mi? Peki; Herkes sıkıcı Bollywood dansı yapıyor :) hehe suratını görür gibiyim bu muydu dedin değil mi? Yok söylemem sonunu falan niye söyleyeyim sana sonunda ödülü kazanıp kıza kavuştuğunu (Opps ağzımdan kaçtı) :)

Her neyse 15 milyon $ bütçeli yapım tam 111 milyon $ hasılat yapıyor, harika! Oyuncu ekibinin tamamına yakını deneyimsiz oyunculardan oluşan film ve bu bütçeyle harika iş çıkarmışlar.

Baş roldeki Dev Patel’e hayran olmamak elde değil. Rolünü tam bulmuş bir yüz kesinlikle, kim seçtiyse doğru tercih. Jamal’in saf,iyilik düşkünü ve hüzünlü ama sevimli karakterinin yüzü kesinlikle bu çocuktan başkası olamazdı,olmamalıydı :) Dev aynı zamanda kara kuşak sahibi bir tekvandocu ve dünya şampiyonasında bronz madalya sahibi bir sporcu. Bu özelliğini filme katmamaları şahane olmuş bence “Aaa sen tekvandocu musun dur iki üç artistik dövüş sahnesi yazalım” dememeleri tam isabet :)

Filmde Jamel’in küçüklüğünü oynayan Ayush ise ayrı bir şirinlik abidesi. O da şahane oturmuş role. Ekrandan elinizi sokup yanaklarını sıkasınız geliyor izlerken. Ayrıca harika oyunculuk çıkarmış. Filmde belki de Dev’den daha fazla rol aldı,daha zor sahnelerde yer aldı ama altından da bücür boyuna bakmadan kalktı. Bizde niye süper çocuk oyuncular çıkmıyor yarebbim :)

Millet hala Bella Edward diye inlesin ben bu aşkı daha çok sevdim. Jamal sırf Latika için pek çok kere,pek çok şeyi tehlikeye attı. Yarışmaya bile onu izlemesi,görmesi,belki bir umut bulması için katıldı.

Latika’yı oynayan Freida Pinto Hindistan’da ünlü bir aktrist ama dünyaya açılması bu filmle oluyor. Aynı zamanda da profesyönel bir model. Eğer Hintli kızların hepsi bu kadar güzel ve alımlıysa Rusların tahttı en kısa zamanda dama atılmalıdır zira sarışının adı,esmerin tadı demişler :)

Gelelim kötü adamımız Salim’e. Kötü adam diyorum da çocuk ne yapsın? O şartlarda hayatta kalmak için başka bir yol bulamamış adam öldürmekten,birilerinin kölesi olmaktan başka. Birinden kaçıyor,daha güçlü diye öbürüne sığınıyor vs bu böyle devam ediyor ama finalimizin mimarı da kendisi aynı zamanda. Ben bu karakteri de oynayan Madhur Mittal’i de çok beğendim.

Her neyse sorunun başında soruyor;

“Jamal Malik’in 20 milyon kazanmasına sadece bir soru kaldı,bunu nasıl başardı?”

A:Hile yaptı
B: Şanslıydı
C:Bir dahiydi
D: Alın yazısıydı

Cevap D deniyor… sizce?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları