Hayata sansür!

sansr

15 gün ortadan kayboldum gene ortalık karışmış canım,sizi de boş bırakmaya gelmiyor valla. Myspace’de bir fotoğrafa bakmak için giriyor olmasam belki de hala bihaber olacaktım olaydan; Myspace ve Last fm kapatılmış hem de biz Youtube’un açılma kararını beklerken.

İlk yapılan açıklama sanatçıların kendi şarkılarını koyarken şirketin hakkını gasp ettiğiydi yani tamamen şirketlerin hakkını korumaya yönelikti hem de sadece şirketin yani söz yazarıydı besteciydi umrunda değildi MÜYAP’ın,neden olsun ki? O onun işi değil.

Önce Aylin Aslım dişini çıkardı ve bir yazı yayınlayıp durumu protesto etti. Myspace dünyasına girişin engellenmesi demek sadece albüm yapmış da şımarıklığına(!) şarkı koyan şarkıcıları değil albüm yapmak için,kitle oluşturmak için ya da tamamen amatör ruhla kalıp,müziğini ticarete dönüştürmeden paylaşmak isteyen grupları da etkiledi haliyle. Myspace Türkiye ağı felaket dandik olabilir ancak Myspace bünyesinde bakarsanız şuan dünyanın hayran olduğu isimler Myspace’de keşfedildi, Yerli grupların ve sanatçıların yurtdışında oluşan hayran kitlesinin kaynağı da Myspace iken iki kuruşluk telif hakkı için yapılana bak.

Youtube’un kapalı olması zaten bir itibar kaybı; neden mi? Dünyada Youtube’un kapalı olduğu ülkeler Çin, Pakistan ve Tayland. Çin engellemesini kaldırmış, Arap ülkelerinde de dönem dönem sekteye uğrasa da yayını devam ediyor. Eee hani Avrupalıydık biz?

Ya gerçekten hayran kalıyorum ülkeme; çok pratik insanlarız ya,gerçekten. Koskoca Youtube’a bir tane Atatürk’e hakaret videosu ekleniyor,komple siteyi kapatıyoruz. Eee peki bunu dünyaya duyurursan en basiti merak edip o videoyu arayıp izleyen olamayacak mı? Kaldı ki Boşbakan bile “Ben giriyorum,siz de girin” demişken amaç videoyu izletmekten başka birşey olmuyor aslında.

Şimdi bu Myspace’deki de aynı dava. MÜYAP yapımcıların oluşumu değil mi? O zaman bu bok yiyen yapımcılar sanatçılarıyla sözleşme imzalarken bu tip paylaşım sitelerine üye olunmayacağını vs madde olarak ekletsin,pire için yorgan yakılmasın.

Bugün gelen son açıklama ise işi daha da komikleştiriyor; “Sahte profilleri durdurmak için kapattık” yani şimdi ben Sezen Aksu adına bir sanatçı profili açıp,şarkılarını yüklüyorum,burda telif ödemek zorundayım tamam ama malak insan evladı dünyanın en büyük sitelerini böyle yasaklarsanız değil Davos’a,Eminönü’ne küsseniz ne fayda?

Bu konuda PataKös‘ümün de eski bir yazısı vardı; Yassah Gardaşım! O yasaklardan çok tepkisizliğe tepki göstermişti. Tabii ki burdan ötüp durmak da kimsenin işine yaramıyor peki ne yapabiliriz? Bakalım ne yapabiliyormuşuz?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları