Beyinini uyuşturma!

Pek çok kötü alışkanlığım olmasına rağmen her zaman en nefret ettiğim şey uyuşturucu olmuştur,istisnasız her türüne. Benim için esrar da aynı bok ot da. Özellikle ot kullananların en büyük savunması “O uyuşturucu değil ki,ot ya yeşili sev doğayı koru”dur. Her türlü ortama girmeme,her türlü insanlardan çevre edinmeme rağmen birkere bile kullanmışlığım yok,hiç heves etmedim, edeni de anlamadım.

Sigara ya da alkol daha iyi demiyorum kesinlikle ama ona bulaşmak her zaman daha malca gelmiştir bana. Bir kere (teorik olarak bahsediyorum) hiçbir keyfi yok. Alkol almanın bir tadı,bir keyfi vardır,en güzeli sohbetlisi,muhabbetlisidir. Hele efkarlıysan,güzel de bir şarkı çalıyorsa dünya senindir. Uyuşturucuysa kullandığın anda etkiler,götü başı dağıttırır,ne bok yediğini bile hatırlayamayacağın hale getirir. Bu mu keyif? Götü başı dağıttırarak mı zevk veriyor? Ben almayayım ama alana mani olayım.

Özellikle uyuşturucu kullananların en büyük sığınaklarından biri de kullanan idoller. Kurt Cobain,Bob Marley başı çekenlerden. Peki bu adamların örnek alınacak başka bir tarafları yokmuydu da gittin bunu örnek aldın? Neden müziklerini,duruşlarını,yaptıklarını değil de bu? Kötülüğünüze bahane aramayın!

Özellikle bunu kullandığı halde hala savunanları,güzel olduğunu iddia edenleri hiç hiç anlamıyorum. Bir bok yiyorsun bari bunu çevrene,sevdiğini söylediğin kişilere yayma,uzak tut. Şu ana kadar sigara içmeyen bir arkadaşıma “Buyur iç şahane” dediğimi hatırlamıyorum.

Zehir artık ilkokul çağındaki çocuklara kadar bulaşmış durumda. Hatta bu “kitleye” özel haplar tasarlamışlar. Çizgi film karakterleri şeklinde,renkli hapları normal fiyatının altında 12-15 yaşlarındaki çocuklara satıyorlar. Amaç bu batağa sürüklemek. Zamanla hem yaş hem de kitle olarak büyüyen kullanıcılar artık almak için para bulamadığında şanslılarsa satıcı oluyorlar,şanssızlarsa ki bunlar genelde kız çocukları fuhuşa kadar sürükleniyor.

Tuzağa düşenlerin büyük bir kısmı “arkadaş” kıyağıyla bu işe başlamakta. Bir günlük keyif olarak size özel getirdiğini sandığınız mal aslında sizi müşterileri arasına katmak için attığı bir oltadır sadece. Özellikle en bilinen ve kullanılan yöntem bir günlük kullanımdan sonra malı sizde unutması(!)dır. Tekrar denemenizin sizin devamlı müşteri olacağınız anlamına geldiğini bilirler çünkü. Zokayı yutmuşsanız onu arar bulursunuz çünkü kanun dışı olduğunu bildiğiniz bir eylemin içindesiniz ve en güvenilir(!) kaynak da malını unutan arkadaşınızdır.

Kullanmaya başlayan gençlerin çoğu kullanılan ortamda dışlanmamak,küçük görülmemek için bu yola giriyorlar. Çok büyük bir marifetmiş,yapan değil yapmayan aptalmış gibi. “Ayakçı” denilen kişilerin en büyük taktiği de gençlerin bu zayıflığını ve özentiliğini kullanmaktır zaten. “Bir kereden birşey olmaz” mantığı ile denediği madde “yağlı müşteri” kıvamına getiriverir hedeflenen kişiyi.

Peki bu maddelerin fiziksel zararları neler?

Beyin

Sadece kullanım sırasında ya da sonrasında değil kullanılmaya başlandığı andan itibaren beyin ve sinir sistemlerini tahrip eder. Hayal görme,işitme ve görme bozuklukları,erken bunama,delirme vb.

Sindirim sistemi

Bulantı,kusma,kabızlık,ishal,miğde ve bağırsak spazmı,ülser ve bunlardan dolayı aşırı kilo verme.

Gözlerde

Işık ve mesafede uyumsuzluk, şaşılık gece körlüğü, göz bebeği büyümesi, küçülmesi, göz adele felci bilinen sonuçlar ve tezahürlerdir.

Solunum Sisteminde:

Nefes darlığı, öksürük, boğulma hissi, bu yolla kalp sıkışmaları, solunum felçleri ve ölümler bilinen olaylardır.

Kan organlarında:

Kan ,insan hayatının en önemli organı olup, uyuşturuculardan büyük zararlar görür. Kansızlık ,kan zehirlenmeleri, kan hücrelerinde şekil ve miktar değişiklikleri, kanın korkulu arızası olan pıhtılaşma ve kangrenler başlıca arızalardır.

Zehirlenme:

Uyuşturucuların başta gelen olumsuzluğu zehirlenmeler ve bu yolla gelen ölümlerdir. İlk defa olursa HAD, tekerrür ederse “Müzmin Zehirlenme” adını alır.

Ya sosyal ve maddi zararları neler?

Sosyal hayata uyum sağlaması beynine ve sinir sistemine verdiği zararlar yüzünden çok sağlıklı değildir. Bu yüzden günlük hayatında da kendi gibi bağımlı insanlarla birlikte olur ve bu daha da batağa sürüklenmesini sağlar. Aile ilişkileri,iş ilişkileri de giderek bozulacağından sosyal bir varlık olma özelliğini iyice kaybeder,bunları kaybettikçe daha da bağımlı olur.

Para bulmak adına ya da “kafa güzelken” yapılacak her türlü cinayet,fuhuş,gasp,yaralama vb. durumlar,daha da kötüsü intihar.

Kaynaklar ve Ayrıntılı bilgi için bkz:

http://www.uyusturucular.com/
BATEM(Bağımlılık Tedavi Merkezi)
Uzman TV

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güçlü Kadın Şarkıları